Nederlandse politie stopt onderzoek in 16.000 strafzaken

Een winkeldief die in Nederland door de politie wordt opgepakt moet zich in de meeste gevallen niet al teveel zorgen maken.  De kans is zeer groot dat de politie het onderzoek naar de misdaad stopzet.  Of zelfs niet aan dat onderzoek begint.  Er zijn namelijk veel te weinig agenten om alle strafklachten te onderzoeken.

De Nederlandse openbare omroep NOS kreeg de cijfers te pakken: in 2018 werden al 16.000 onderzoeken stopgezet.  Reden: er zijn recherchears te weinig.  Het gaat nochtans om aangiftes of registraties van misdrijven die makkelijk oplosbaar zijn.  Maar ook  voor 'makkelijke' onderzoeken is er voldoende personeel nodig.  En daar knelt het Nederlands politieschoentje.

De cijfers zien er zo uit: 40.000 onderzoeken zijn nog bezig, op de plank liggen er nog 23.000 te wachten. En 16.000 onderzoeken die nog niet afgewerkt zijn, werden geklasseerd... Tot vreugde van de criminelen uiteraard.  Volgens de Nederlandse politie gaat het om "eenvoudige zaken", zoals mishandeling zonder letsel, winkeldiefstal of inbraak. Echt heftige geweldzaken worden wel altijd volledig onderzocht, zegt de Nederlandse politie.  Over de cijfers wordt dinsdag gedebatteerd in de Nederlandse Tweede Kamer.

Meest gelezen