Videospeler inladen...

Zowel hevige regen als bosbranden in oosten van Australië

De Australische miljoenenstad Sydney en omstreken is de voorbije uren getroffen door noodweer, met hevige overstromingen tot gevolg. Straten staan blank en de hulpdiensten kregen honderden noodoproepen. Tegelijkertijd woeden ten noorden van Sydney, in de staat Queensland, meer dan 130 bosbranden. Volgens Australische meteorologen is er een verband tussen de twee fenomenen.

In nauwelijks twee uur tijd viel in Sydney evenveel regen als in een hele maand, wat de ochtendspits in chaos stortte. Het openbaar vervoer moest op verschillende plaatsen worden stilgelegd, op de luchthaven werden tientallen vluchten geannuleerd en op de autowegen kwamen voertuigen vast te staan door het wassende water.

Ruim 10 mensen moesten uit hun wagen worden gered, twee politieagenten raakten gewond bij zo'n reddingsactie toen ze werden geraakt door een omvergewaaide boom. Verschillende andere mensen liepen verwondingen op bij auto-ongevallen veroorzaakt door het noodweer, een persoon kwam daarbij ook om het leven.

Op verschillende plaatsen is de stroom ook uitgevallen. In totaal kregen de hulpdiensten tot nu zo'n 800 noodoproepen. Ook voor de komende uren wordt gevaarlijk stormweer voorspeld in (de regio rond) Sydney waardoor ook de avondspits hevige hinder zal ondervinden. De autoriteiten roepen op tot voorzichtigheid.

Bosbranden in het noorden

De staat Queensland ten noorden van Sydney wordt intussen getroffen door zware bosbranden. De minister-president van Queensland, Annastacia Palaszczuk, roept inwoners van verschillende bedreigde gebieden op om hun streek onmiddellijk te verlaten. Door de aanhoudende hittegolf en heftige windbuien blijft het risico op verspreiding van het vuur hoog.

Volgens Australische meteorologen zijn de twee fenomenen - de zondvloed in Sydney en de bosbranden in Queensland - aan elkaar gelinkt.

Videospeler inladen...

Meest gelezen