Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Het beste uit "Over eten": Luister naar uw frieten. Wat zit er in een frikandel? En zout op het menu bij Van der Poel

In deze Week van de Friet staat in "Over eten" de Belgische friet centraal. Is die ten dode opgeschreven nu Europa aanraadt om onze typische manier van bakken te veranderen? En over de inhoud van een frikandel, nog altijd de populairste snack, gaan de wildste verhalen rond. Wat zit er nu echt in? 

In de zomer van 2017 stond de Belgische politiek in rep en roer toen het Europees Parlement plannen smeedde om de typische Belgische manier van frieten bakken te verbieden. Ongezond, meende Europa, want door onze manier van bakken zou er te veel acrylamide in de frieten zitten, een kankerverwekkende stof.

Hoe wordt de Belgische friet dan precies gebakken? Omdat Danira zelf nog nooit boven een frietketel heeft gestaan, zond ze een SOS naar de enige, echte Piet Huysentruyt. En hij leerde haar vooral... te luisteren.

VIDEO: Piet Huysentruyt leert Danira Belgische frieten bakken

Videospeler inladen...

Maar Europa wil het dus anders, wegens die acrylamide. Voedingschemicus Bruno De Meulenaer (UGent) legt uit wat acrylamide precies is en hoe die stof in onze frieten terechtkomt; en hoe Europa onze frieten dan wel gebakken wil zien.

VIDEO: Wat is acrylamide en hoe komt het in onze frieten?

Videospeler inladen...

Als het van Europa afhangt, moeten we onze frieten dus eerst blancheren. De frieten zouden op die manier gezonder zijn.  In juli 2017 keurde het Europees Parlement een aanbeveling goed waarin aangeraden werd om frieten eerst te blancheren vooraleer ze te bakken.

U leest het goed: een aanbeveling, geen verplichting. Tot opluchting van de Belgische frituristen. Zij kunnen hun frieten voorlopig dus blijven bakken zoals ze al decennia gewoon zijn.

Want ook al zouden geblancheerde frieten gezonder zijn, de Belgische frituristen hameren op de typische smaak van onze frieten. Is de Belgische friet echt zoveel lekkerder dan de "Europese friet"? "Over eten" deed de test.

VIDEO: Is de Belgische friet lekkerder dan de "Europese friet"?

Videospeler inladen...

De brandstof van Mathieu Van der Poel: een bord pasta en een stevige schep zout

Wie ook graag een frietje lust, is veldrijder Mathieu Van der Poel. Na een druk crossweekend dan wel, want voor de wedstrijd is hij bewust met zijn voeding bezig. Zo vermijdt hij op een wedstrijddag zoveel mogelijk vezels, omdat die moeilijker verteren. Wel op het menu: een bord pasta met ketchup en een stevige schep zout. Meer zout dan Kobe gewend is.

VIDEO: Waarom doet Van der Poel zoveel zout op zijn eten?

Videospeler inladen...

Na een weekend door veld en modder ploeteren, mag er al eens gezondigd worden, vindt Van der Poel. Zeker als je de eerste en tweede wedstrijd van je seizoen meteen wint. "Over eten" volgde Van der Poel begin oktober tijdens de cross in Ronse, zijn tweede wedstrijd van het seizoen. Intussen rijdt Van der Poel zowat alles en iedereen aan flarden, met als resultaat nu al 13 zeges op de teller. Na de cross in Ronse doken Mathieu en Kobe de frituur in.

VIDEO: Ook een groot kampioen zondigt wel eens

Videospeler inladen...

De volledige reportage over Mathieu Van der Poel ziet u in de integrale uitzending, onderaan in dit artikel.

De mysterieuze inhoud van de frikandel

Het is nog altijd de populairste snack in Vlaanderen: de frikandel. Of zegt u curryworst? Of lange hamburger? Hoe dan ook, over de inhoud van die frikandel gaan de wildste verhalen rond.

VIDEO: "Frikandel? Daar zit karton in. En plastic"

Videospeler inladen...

Om de echte inhoud van een frikandel te kennen, trok Danira naar een fabriek van Beckers in Bocholt, een van de grootste producenten van frituursnacks.

VIDEO: Dit is wat er echt in een frikandel zit

Videospeler inladen...

De weg van stoofvlees

We weten nu wat er in een frikandel zit, maar ook een lekkere portie stoofvlees is niet te versmaden bij frietjes. Hoe wordt dat gemaakt? De weg van stoofvlees: van ons bord terug naar de koe. (mogelijk gevoelige beelden)

Videospeler inladen...

België, het land van de sauseters

Bij frietjes hoort niet alleen uw favoriete snack, wat is een pakje friet zonder mayonaise? Of verkiest u ketchup, tartaarsaus, andalouse of de zoete smaak van Joppiesaus? Hoe dan ook, dat de Belgen sauseters zijn, zal geen verrassing zijn. Maar weet u ook hoeveel saus we gemiddeld eten? Tijd voor de quizvraag van de week.

Videospeler inladen...

Eten we gemiddeld 6, 8, 10 of 14 kg saus per jaar? Het antwoord ziet u op het einde van de volledige uitzending, onderaan in dit artikel.

Aardappelen met uitlopers gooi je beter weg: mythe of waarheid?

Zin gekregen om zelf frieten te bakken? Let er dan wel op welke aardappelen u gebruikt. Niet alleen de soort is belangrijk (het bintje is de frietaardappel bij uitstek), u gebruikt maar beter ook geen aardappelen met uitlopers. Of is dat een mythe? 

Videospeler inladen...

Bekijk de volledige uitzending:

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen