AFP or licensors

Republikeinse verovert Senaatszetel bij herstemming in Mississippi

De Republikeinse kandidate Cindy Hyde-Smith heeft bij de herstemming in de Amerikaanse deelstaat Mississippi haar Senaatszetel heroverd. De Republikeinse meerderheid in de Senaat komt daarmee vanaf januari op 53 zetels, versus 47 zetels voor de Democraten.

Mississippi was de laatste Amerikaanse staat waarvan de definitieve resultaten van de "midterms" - de tussentijdse verkiezingen voor het Congres - nog niet bekend waren. Tijdens de eerste ronde begin deze maand haalde geen enkele kandidaat de kaap van 50 procent en dus moest er een tweede ronde worden gehouden.

Protagonisten waren de Republikeinse kandidate Cindy Hyde-Smith en de Afro-Amerikaanse Democraat Mike Espy. Hyde-Smith lag voorop in de peilingen en had de steun van president Donald Trump. Maar ze was tijdens de campagne wel onder vuur komen te liggen door uitspraken die door sommigen als racistisch werden bestempeld en gevoelig lagen in de zuidelijke staat met een beladen raciaal verleden. De Republikeinse kandidate zei achteraf wel dat ze "geen slechte bedoelingen" had.

Uiteindelijk heeft Cindy Hyde-Smith het gehaald met 54.4 procent van de stemmen. De Republikeinen vergroten nog zo hun machtsgreep in de Senaat: tot nu bedroeg hun meerderheid 51 zetels na de midterms van 6 november, na de overwinning nu in Mississippi zijn er dat 53. President Trump heeft senator Hyde-Smith al felicitaties gewenst via Twitter.

Meest gelezen