Videospeler inladen...

Minister Schauvliege pleit voor Europese milieutaks op luchtvaart

Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) vindt dat de Europese Unie een milieutaks moet heffen op luchtvaart. Dat zei ze in "Villa politica" naar aanleiding van het Europees klimaatplan. Volgens Schauvliege ontspringen sectoren als de lucht- en scheepvaart de dans en kan het probleem niet nationaal of regionaal aangepakt worden.

"Niet enkel burgers moeten meer inspanningen doen om beter om te springen met het milieu. Ook sectoren als de lucht- en scheepvaart moeten bijdragen", dat zegt Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege in "Villa politica". Volgens haar moet de Europese Unie een taks opleggen. "We leven niet op een eiland. Als wij in Vlaanderen een taks op de luchtvaartsector invoeren, dan nemen mensen gewoon in Nederland het vliegtuig. Dit moet in de EU aangepakt worden."

Het is momenteel te goedkoop om te vliegen. Je betaalt niet mee voor de milieuschade die daardoor wordt aangericht.

Joke Schauvliege, Vlaams minister van Leefmilieu (CD&V)

Zo'n luchtvaarttaks zou er waarschijnlijk voor zorgen dat de tickets duurder worden. "Het is eigenlijk momenteel te goedkoop om te vliegen. Je betaalt niet mee voor de milieuschade die daardoor wordt aangericht", vindt Schauvliege. Volgens de minister zijn onpopulaire maatregelen op dit gebied niet te vermijden.

Herbekijk hier het volledige gesprek over het Europees klimaatplan en de gevolgen voor Vlaanderen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen