Videospeler inladen...

"Voor sommige Europese lidstaten zal de transitie erg moeilijk worden"

Europa wil tegen 2050 klimaatneutraal worden. De Europese Unie schuift daarom 7 pijlers naar voren om ervoor te zorgen dat er tegen 2050 geen CO2 meer wordt uitgestoten. Het gaat om een eerste stap zeg maar naar een Europees klimaatplan. "Het wordt een moeilijk debat", meent VRT-journalist Stijn Vercruysse die de volgende stappen overloopt.

"In het klimaatakkoord van Parijs hebben we met zijn allen gezegd dat we de opwarming van de aarde moeten beperken tot 2 graden, als het kan zelfs 1,5 graden", kadert VRT-journalist Stijn Vercruysse. "In september heeft het klimaatpanel van de VN een rapport uitgebracht waarin ze zeggen dat we om 1,5 graden te halen, klimaatneutraal moeten worden tegen 2050. Wel de Europese Commissie kiest daar nu voor: ze willen de opwarming van de aarde beperken tot 1,5 graden en niet 2 graden, ze willen klimaatneutraal worden. Het plan van Europa past dus in wat de rapporten van de VN zeggen."

Maar het is nu afwachten of de lidstaten even ambitieus zijn en of ze een even grote politieke wil zullen tonen, zegt Vercruysse. "Het plan van Europa om helemaal klimaatneutraal te worden en naar nul procent CO2-uitstoot te gaan, is veel ambitieuzer dan voordien werd gezegd. Er zal nu een debat volgen in het Europees Parlement maar vooral ook bij de Europese lidstaten. En dat wordt een moeilijk debat want de transitie zal voor sommige landen erg moeilijk worden. Uiteindelijk moet dat allemaal in 2020 uitmonden in een nieuw plan dat moet ingediend worden voor het klimaatakkoord van Parijs. Dan moeten we meer duidelijkheid hebben over dit plan."

VIDEO: onze klimaatexpert Stijn Vercruysse in "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen