Trakteer eens een onbekende op koffie! Enchanté daagt Gentenaars uit

Een gratis pak friet in Frituur Meulestede of een gratis kommetje soep in het café van de Vooruit? Het kan, dankzij Enchanté. Het Gentse project engageert handelaars om "uitgestelde diensten" aan te bieden, ofwel de mogelijkheid om iets op voorhand te betalen voor een ander. Er doen al 61 zaken mee aan het initiatief, maar het aanbod blijkt groter dan de vraag.

Enchanté is een Gents netwerk van 61 hartelijke handelaars waar je een onbekende kan trakteren. Hoe dat in z'n werk gaat? Een voorbeeld: jij betaalt een extra koffie, de handelaar registreert dat in de kassa en vervolgens kan iemand die het financieel moeilijk heeft om een gratis kopje koffie gaan. 

Warme maaltijden in Vooruit

Er worden gretig uitgestelde consumpties betaald, volgens Rebekka Eschauzier van Enchanté. "In de Vooruit bijvoorbeeld, is het publiek zodanig sympathiek dat ze maar gratis soep en koffie blijven kopen. En hoewel er dagelijks mensen gebruik van maken, zaten ze met een enorme openstaande rekening." Daarom heeft Vooruit besloten om nu, in de winter, soep en koffie ook om te zetten in warme maaltijden. 

Drempelvrees

Ondanks het grote aanbod, is het niet makkelijk om een zaak binnen te stappen en een traktatie te vragen. Rebekka Eschauzier: "Soms vinden mensen de drempel te hoog om er zelf om te vragen. Daarom hebben we ook cadeaucheques." Die cheques geeft Enchanté mee met hun sociale partners en ambassadeurs. "Met zo'n kaartje in de hand hebben de mensen iets meer gemoedsrust om een handelszaak binnen te stappen."

Daarnaast probeert Enchanté de drempel ook laag te houden door geen controles te doen. Wie gebruik wil maken van een traktatie, hoeft dus geen bewijs te tonen aan de deelnemende handelaar.

Meest gelezen