Videospeler inladen...

VBO wil dat regering stopt met kibbelen over Marrakesh: "Er ligt veel op de plank, laat dat niet verloren gaan"

Werkgeversorganisatie VBO vraagt de regering om het gekibbel rond het VN-migratiepact achter zich te laten en in plaats werk te maken van een aantal belangrijke economische dossiers die nog op tafel liggen. "Werkgevers zijn niet bezig met het Marrakesh-akkoord, maar met de problemen waarmee ze vandaag geconfronteerd worden", zegt VBO-voorzitter Pieter Timmermans.

“Overal waar ik kom, krijg ik de vraag of de belangrijke dossiers die nog op de plank liggen nog uitgevoerd zullen worden", zegt Pieter Timmermans. "Gaat de jobdeal nog gestemd worden? Komen het mobiliteitsbudget en de energienormen er nog?", dat zijn de vragen waar werkgevers volgens Timmermans in de eerste plaats van wakker liggen en niet het Marrakesh-akkoord.

Timmermans zou het jammer vinden, mocht de regering vallen over het VN-migratiepact, waar regeringspartij N-VA fel tegen gekant is.  "Het zou bijzonder jammer zijn dat een aantal belangrijke dingen niet in voege zouden treden. Er ligt heel veel op de plank, laat dat niet verloren gaan”, zegt Timmermans. 

Wel debat waard

Over het migratiepact zelf spreekt Timmermans zich niet uit. "Los het probleem op, anders dreigt al het goede werk door de regering van de voorbije vier jaar ondergesneeuwd te raken. Los het op en zorg dat de regering niet valt", vraagt Timmermans.

Timmermans vindt tegelijk dat migratie zeker een goed debat verdient, omdat de werkgevers dit ook volgen. “Want het kan ook een deel zijn voor de krapte op de arbeidsmarkt. Maar langs de andere kant zijn werkgevers ook niet voor een volledig opengrenzenbeleid, want dan verstikt onze arbeidsmarkt. Dus moet er een goed beleid gevoerd worden en daar staan wij zeker achter."

Beluister het gesprek met Pieter Timmermans uit "De ochtend" op Radio 1:

VIDEO: bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen