Een Whatsappberichtje van een vriend of kennis in nood? Opletten voor fraude!

In Nederland piekt de Whatsappfraude: meer en meer mensen worden er via Whatsapp bestolen. Het gaat telkens als volgt: mensen ontvangen een bericht van een vriend of een kennis die zogezegd in nood zit en dringend geld nodig heeft. Helaas blijken dat dan criminelen te zijn die gebruikmaken van informatie die ze op sociale media vinden om zo mensen te misleiden. Miguel De Bruycker, directeur van het Centrum voor Cybersecurity België, legt in "Nieuwe feiten" uit wat u eraan kan doen.

Het gaat om een zeer oude techniek, zegt De Bruycker. "Het is al vijf à tien jaar dat die techniek gebruikt wordt, zo ging dat vroeger via e-mailberichten. Maar die techniek blijft natuurlijk rondgaan en zo duikt het af en toe nog op." Zo ook in Nederland, daar piekt de Whatsappfraude momenteel.

"Criminelen gaan misbruik maken van de informatie die ze op sociale media vinden: ze gaan foto's zoeken, maar ook uw naam, uw kennissen en uw telefoonnummer. Eenmaal ze die informatie hebben, gaan ze berichten uitsturen naar uw kennissen. Dan zeggen ze bijvoorbeeld "Ik ben op reis in het buitenland en mijn handtas is gestolen, kan je alsjeblieft zo snel mogelijk geld overmaken via bijvoorbeeld Western Union?""

Een nieuwe waarschuwing dus om op te letten met het plaatsen van veel informatie over uzelf op sociale media. 

Stel dat de Whatsappfraude ook naar België overwaait, dan stelt De Bruycker volgende techniek voor om u te wapenen. "Als u zo'n bericht krijgt van een persoon in nood, zorg dan dat u die persoon via een ander kanaal te pakken krijgt en check of het klopt dat hij of zij in nood verkeert." 

Momenteel is er nog geen indicatie dat er ook een probleem met Whatsappfraude in België is. "Maar het is wel een probleem dat om de paar jaar opduikt. Dat is nu specifiek in Nederland zo, maar het zou kunnen dat het over enkele maanden in België opduikt."

Herbeluister hier het gesprek in "Nieuwe feiten"

Meest gelezen