"Zeg 'ns Aaa"-acteur Manfred de Graaf overleden

De Nederlandse acteur Manfred de Graaf, vooral bekend als dokter Hans Lansberg in de populaire tv-serie "Zeg 'ns Aaa", is overleden. De Graaf was sinds begin dit jaar ongeneeslijk ziek, maar hield dat stil voor de buitenwereld. Hij werd 79 jaar.

Acteur Manfred De Graaf is op 79-jarige leeftijd overleden. Hij was vooral bekend als dokter Hans Lansberg in de televisieserie "Zeg 'ns Aaa", die ontzettend populair was in de jaren 80. Zijn televisie-echtgenote uit die serie, Sjoukje Hooymayer, overleed enkele maanden geleden. Naast "Zeg 'ns Aaa" speelde De Graaf ook mee in films als "Turks fruit". 

De Graaf werd in 1939 geboren als de zoon van een Roemeense, joodse diplomaat, Manfred Derman. Die werd enkele jaren later, tijdens de Tweede Wereldoorlog, vermoord door de nazi's. Zijn moeder hertrouwde, waardoor hij de naam De Graaf kreeg. Jaren later ging De Graaf op zoek naar zijn familiegeschiedenis. Begin jaren 2000 gaf de Nederlandse koningin Beatrix een beschikking af waardoor hij zijn achternaam kon veranderen in Derman, de naam van zijn vermoorde vader. Een belangrijk moment voor de acteur, vertelt zijn dochter Fien aan De Telegraaf. "Hij zag het als zijn persoonlijke wraak op de nazi's, dat het ze niet gelukt is de naam Derman uit te roeien. Met mij kwam er zelfs nog een generatie bij."

Hij wilde sterven in stilte, als de onaantastbare Manfred

Dochter Fien

Begin dit jaar had de Graaf te horen gekregen dat hij ongeneeslijk ziek was, maar hij hield dit stil voor de buitenwereld. In de Nederlandse krant De Telegraaf vertelt zijn dochter daarover: "Hij wilde sterven in stilte, als de onaantastbare Manfred".

Meest gelezen