Actievoerders voor het Capitool.
AP Images

Amerikaanse Senaat opent debat over einde steun oorlog in Jemen

In de Amerikaanse Senaat is een procedure gestart om een einde te maken aan de Amerikaanse steun aan de oorlog in Jemen. De VS maakt momenteel nog deel uit van een door Saudi-Arabië geleide coalitie die strijd voert tegen de Houthi-rebellen. Maar sinds de zaak-Khashoggi is die Amerikaanse militaire steun erg omstreden.

Met 63 stemmen voor en 37 stemmen tegen is beslist dat de voltallige Senaat zich de komende weken gaat buigen over een resolutie die een einde moet maken aan de Amerikaanse steun. Opmerkelijk: ook 14 Republikeinse senatoren stemden vóór.

De oorlog in Jemen woedt al meer dan drie jaar en leidde tot één van de grootste humanitaire rampen van het moment. Washington levert voor het conflict onder meer wapens en militaire inlichtingen aan Saudi-Arabië.

Maar sinds de moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi, en de mogelijke betrokkenheid van het Saudische regime bij die moord, is de steun erg omstreden. De voorbije weken hebben verschillende senatoren, zowel Democraten als Republikeinen, aangegeven dat er sancties moeten komen tegen Saudi-Arabië. De Amerikaanse president Donald Trump blijft er echter bij dat er niet genoeg bewijsmateriaal is om de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman aan te wijzen als opdrachtgever voor de moord op Khashoggi.  

Motie is tegenvaller voor Trump

Ook minister van van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en minister van Defensie Jim Mattis zeggen dat er geen hard bewijs is voor betrokkenheid van de kroonprins bij de moord. Beide ministers waren naar de Senaat gekomen om senatoren te proberen overtuigen om Saudi-Arabië te blijven steunen. Tevergeefs, zo bleek bij de stemming. Tot ongenoegen van veel senatoren was CIA-directrice Gina Haspel dan weer niet in de Senaat. Eerder was uitgelekt dat de CIA meent dat de Saudische kroonprins de moord op Khashoggi zou hebben bevolen.

De resolutie waarover de volgende weken zal worden gedebatteerd, is ingediend door de Republikein Mike Lee, Democraat Chris Murphy en door de onafhankelijke senator Bernie Sanders. Zij willen de Amerikaanse regering dwingen om de militaire steun aan Saudi-Arabië binnen 30 dagen stop te zetten. De maatregelen die de VS neemt in de strijd tegen al-Qaeda in Jemen, worden dan weer niet geviseerd.

Als de Senaat de motie aanneemt, betekent dat niet dat het ook werkelijk gevolgen zal hebben voor de oorlog in Jemen. Het is immers weinig waarschijnlijk dat het Huis van Afgevaardigden, waar de Republikeinen nog tot eind dit jaar de meerderheid hebben, zich achter de motie zal scharen. 

Meest gelezen