archieffoto

Amnesty lanceert grootste schrijfactie ooit voor mensenrechten

Amnesty International lanceert 's werelds grootste schrijfactie voor mensen die in gevaar zijn of wiens mensenrechten niet gerespecteerd worden. In Vlaanderen vindt de schrijfmarathon dit jaar van 1 tot 31 december plaats.

Amnesty International focust zich dit jaar op acht vrouwen die zich inzetten voor mensenrechten. Net omdat ze opkomen voor mensenrechten zijn ze zelf ook het slachtoffer van onrecht. Meer dan ooit krijgen ze vandaag te maken met intimidatie, misbruik en geweld, worden ze aangevallen, gevangen genomen, gefolterd en zelfs vermoord.

Ondanks alles blijven vrouwen in de vuurlinie staan, benadrukt de organisatie. "Hun positie als leiders in hun gemeenschap staat in schril contrast met de immense uitdagingen die ze moesten overwinnen om dit te bereiken. Het zijn leiders zoals zij die we nodig hebben in een wereld die steeds meer naar het extremisme neigt", stelt Kumi Naidoo, secretaris-generaal van Amnesty International. "Door ons met hen te verenigen, kunnen we helpen om de balans om te buigen naar meer gelijkheid, vrijheid en rechtvaardigheid."

De schrijfmarathon in Vlaanderen start dit jaar met een kick-off op zaterdag 1 december in Antwerpen. Die dag wordt er van 10 uur tot 22 uur geschreven in de Karel de Grote Hogeschool aan de Groenplaats in Antwerpen. Daarna vinden er over heel Vlaanderen nog acties plaats tot 31 december. Al meer dan 500 mensen hebben zich ingeschreven en via de website een actiepakket besteld. Ook in 20 gemeenten wordt een schrijfmarathon georganiseerd. Mensen die geen tijd hebben om eigenhandig brieven te schrijven, kunnen op www.schrijfmarathon.be alle brieven digitaal ondertekenen.

Amnesty International organiseert al zestien jaar lang schrijfcampagnes. Afgelopen januari overhandigde de organisatie aan negen ambassades in Brussel ongeveer 380.000 brieven en gesigneerde petities die verzameld waren tijdens de schrijfmarathon 2017. In Vlaanderen vindt de actie voor de vijfde keer plaats.

Meest gelezen