AFP or licensors

Democraten nomineren Nancy Pelosi als kandidaat-voorzitter van het Huis van Afgevaardigden

De Democratische Partij in de Verenigde Staten draagt Nancy Pelosi voor als hun kandidaat-voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Pelosi is 78 en kreeg wat tegenwind van Democraten die een generatiewissel hadden gewild. 

Nancy Pelosi had zichzelf enkele weken geleden al kandidaat gesteld om nog eens voorzitter te worden van het Huis van Afgevaardigden. Dat is de derde topfunctie in de Verenigde Staten , na die van president en vicepresident. Nu heeft haar Democratische partij haar ook officieel genomineerd. Pelosi kreeg 203 stemmen voor en 32 tegen. Er was geen tegenkandidaat. Toch hadden sommige Democraten liever een jongere kandidaat gezien dan de 78-jarige Pelosi. De voorzitter van het Huis van Afgevaardigden is de op twee na hoogste functie in de Verenigde Staten, na de president en vicepresident. Nancy Pelosi is al 30 jaar lid van het Huis van Afgevaardigden. Ze was ook al eens voorzitter, tussen 2007 en 2011. 

De eigenlijke verkiezing vindt in januari plaats, wanneer de nieuw verkozen parlementsleden voor het eerst vergaderen.  Dan kan Pelosi zich maar weinig tegenstand veroorloven. Ze heeft 218 stemmen nodig, één meer dan de helft. Tegenstanders van Pelosi willen haar alsnog tegen houden. "De strijd wordt het terrein gevoerd", zei Parlementslid Linda Sanchez van California, die samen met anderen in een brief had opgeroepen tot nieuw leiderschap. Voorstanders wijzen op haar lange ervaring én op het feit dat ze een sterke leider nodig hebben om de regering Trump het hoofd te bieden. President Trump had zelf in november gezegd dat Pelosi het verdient om voorzitter van het huis van Afgevaardigden te worden.  

Meest gelezen