Jonas Roosens

Eén op de vijf Antwerpse agenten slachtoffer van pesten op het werk

Bijna 20 procent van de medewerkers bij de politie in de stad Antwerpen zegt al eens gepest te zijn op het werk. Dat blijkt uit een studie van de KU Leuven die Gazet van Antwerpen kon inkijken. Sommige agenten geven ook aan dat ze wel eens gepest zijn door leidinggevenden. Volgens het onderzoek zouden die cijfers bij andere korpsen ook zo hoog liggen.

"Twintig procent is eigenlijk wel veel", licht onderzoeker Jeroen Maesschalk het onderzoek toe bij Radio 2 Antwerpen. "Het gaat dan om medewerkers die zeggen dat ze het afgelopen jaar één keer gepest zijn. Een kleine tien procent geeft aan minstens drie keer gepest geweest te zijn."

Toch is de situatie niet uitzonderlijk voor Antwerpen. "De cijfers liggen in de lijn van wat we zien in andere politiezoners of andere organisaties", zegt Maesschalk. "Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat je het pesten niet ernstig moet nemen. Vertrouwenspersonen bekender maken kan alvast helpen."  

De politievakbond NSPV is verbaasd over de resultaten van het onderzoek en vraagt maatregelen. "Dit kan je toch niet naast je neerleggen", zegt Luc Goos van NSPV ook bij Radio 2 Antwerpen. Hij hoopt dat er tegen het volgende syndicaal overleg alvast een actieplan op tafel zal liggen om het probleem aan te pakken. 

Meest gelezen