Niet 2 keer Vincent, links is Theo, collage De Telegraaf

Foto van Vincent Van Gogh blijkt van broer Theo te zijn

Van de 2 vermeende foto's van Vincent van Gogh blijkt er één in werkelijkheid zijn broer Theo voor te stellen. De broers Van Gogh leefden in de tijd toen de fotografie nog in de kinderschoenen stond. Van Theo zijn er enkele echte kiekjes bewaard. Maar Vincent zat zelden stil, en was dus moeilijk fotografeerbaar. Een foto nemen duurde wel even in de 19e eeuw.  

Een foto waarvan werd aangenomen dat die de 13-jarige Vincent van Gogh voorstelde, blijkt zijn 4 jaar jongere broer Theo af te beelden. Dat blijkt uit onderzoek door het Van Gogh-museum in Amsterdam en door Yves Vasseur die 3 jaar geleden commissaris-generaal was van Bergen Culturele Hoofdstad, een manifestatie die ook onderdak bood aan de boeiende tentoonstelling "Vincent van Gogh in de Borinage".    

Niet Vincent maar de 15-jarige Theo, copyright Van Gogh-museum Amsterdam

Nu blijft er dus maar één portret van de rusteloze Vincent (1853-1890) over. Al 4 jaar bestond er twijfel over wie precies op de foto uit 1867 staat. Toen werd ontdekt dat de fotograaf een zekere Balduin Schwarz was, een man die maar in 1870 een studio opende in Brussel. Theo en niet Vincent woonde in 1873 in Brussel. De foto in sepia waarover het gaat, toont dus de 15-jarige Theo van Gogh (1857-1891), die later kunsthandelaar zou worden in Parijs en die een turbulente relatie had met zijn broer.  

De enige foto van Vincent, copyright Van Gogh-museum Amsterdam

Vincent van Gogh is trouwens al enkele jaren actueel, getuige de vele publicaties en tentoonstellingen over aspecten van zijn werk. Het van Gogh-museum is het meest bezochte van Nederland. En eerstdaags verschijnt een nieuwe film over de tragische kunstenaar, met William Dafoe in de hoofdrol. Eerder vertolkte ook Kirk Douglas al de getormenteerde kunstenaar. 

Meest gelezen