Donald Trump en zijn gewezen persoonlijke advocaat Michael Cohen
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Volgens ex-medewerker onderhandelde Trump tijdens kiescampagne met Russen over privé-investering in Moskou  

Vlak voor hij naar Argentinië vertrok voor de G20, de topontmoeting van de twintig rijkste landen, liet Donald Trump per tweet weten dat hij een geplande ontmoeting met Vladimir Poetin schrapt, wegens de agressie van Rusland tegen Oekraïne, vorig weekend. Trumps stoere taal moet wellicht ook maskeren dat de president er in eigen land een dik probleem bij heeft.  Michael Cohen, de vroegere vertrouweling en advocaat van Trump, heeft namelijk voor een rechtbank toegegeven dat hij het Congres belogen heeft in het onderzoek naar mogelijke Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016.

Nog voor Donald Trump de presidentskandidaat van de Republikeinen werd, droomde hij van een nieuwe 'Trump Tower' in Moskou. Een  Russisch tweelingbroertje moest het worden van het torengebouw dat deel uitmaakt van de New Yorkse skyline.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Die commerciële droom van de latere president, een Trump tower in Moskou, is er niet gekomen.  Maar het lobbyen om de toren te mogen bouwen, dat was natuurlijk een feit.  En dus begonnen tegenstanders van presidentskandidaat Trump zich zorgen te maken.  Michael Cohen, in die tijd Trumps vertrouweling, ontkende vorig jaar voor het Amerikaanse Congres dat er bij dat lobbywerk  ongeoorloofde dingen zijn gebeurd.

Nu heeft Cohen aan een rechter in New York toegegeven dat hij valse verklaringen heeft afgelegd.  Over de timing bijvoorbeeld. Cohen verzekerde het Congres vorig jaar dat het gelobby was geëindigd in januari van het verkiezingsjaar 2016.  Nu zegt hij dat dat een leugen is.  De onderhandelingen met Rusland duurden zeker tot juni.  De timing is belangrijk, want in de zomer van 2016 werd duidelijk dat Trump de officiële presidentskandidaat voor de Republikeinen zou zijn.

De nieuwe verklaring van Michael Cohen kan gevolgen hebben voor het onderzoek dat aanklager Robert Mueller sinds vorig jaar voert naar een mogelijke samenwerking tussen (de entourage van) Donald Trump met Rusland in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2016.   Mueller was in de rechtszaal aanwezig toen Cohen toegaf het Congres te hebben belazerd. Trump zelf reageert als door een wesp gestoken op de bekentenis van Cohen en zegt dat zijn gewezen persoonlijke advocaat  'a weak person' is, een zwakkeling.

VIDEO: Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal 7"

Videospeler inladen...

Meest gelezen