Indonesië hervestigt Sumatraanse neushoorn in ultieme poging om soort te redden

In Indonesië hebben de regering en een alliantie van natuur­beschermings­organisaties een Sumatraanse neushoorn hervestigd als onderdeel van een ultieme poging om de bedreigde diersoort te redden. Vandaag leven minder dan 80 exemplaren in het wild.

Het is 5 over 12 voor het voortbestaan van de Sumatraanse neushoorn en dat heeft ook de regering van Indonesië begrepen. Samen met een alliantie van natuurbeschermingsorganisaties heeft ze enkele dagen geleden een vrouwtje hervestigd als eerste stap in een plan om de soort van de ondergang te redden.

De operatie vond plaats in Kalimantan, het Indonesische deel van het eiland Borneo. De neushoorn in kwestie leefde bijzonder geïsoleerd en was bedreigd door ontbossing en stroperij. Reddingswerkers slaagden erin het vrouwtje te vangen in Kutai Barat en naar een tijdelijk onderkomen elders in het district in de provincie Oost-Kalimantan over te brengen.

Vandaag leven minder dan 80 exemplaren van de Sumatraanse neushoorn in het wild, verspreid over de reusachtige eilanden Sumatra en Borneo. De kleine populaties die zijn overgebleven leven zo ver van elkaar verwijderd dat ze nooit partners tegen het lijf kunnen lopen om mee te paren. Gezonde en vruchtbare dieren blijven zo praktisch onvruchtbaar.

De enige kans om de Sumatraanse neushoorn te behoeden voor de totale uitsterving, is om de laatste overgebleven exemplaren op te sporen en samen te brengen op veilige locaties. Daar zijn ze niet alleen beschut tegen stropers, het geeft dierenartsen en experts de kans om hun vruchtbaarheid te controleren en fokprogramma's op te zetten.

Meest gelezen