Ivan De Vadder: “De regering is op sterven na dood”

Als premier Charles Michel (MR) op 10 december zonder toestemming van de 4 regeringspartijen naar Marrakech vertrekt om het VN-migratiepact te ondertekenen, dreigt er een diepe regeringscrisis. “En het ziet er echt niet goed uit op dit moment”, zegt Wetstraatwatcher Ivan De Vadder. “Zelfs al vermijden we de crisis, dan nog is deze regering op sterven na dood.”

Het VN-migratiepact blijft de vier regeringspartijen verdelen. N-VA wil niet dat premier Charles Michel (MR) en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) op 10 december het pact in Marrakech ondertekenen.

De regeringspartijen kochten gisteren in het parlement wat tijd door een stemming over het onderwerp af te wenden en experts op te roepen. Dit toont nogmaals aan dat de partijen het niet eens raken.

In “De ochtend” op Radio 1 zette De Croo vanmorgen nog eens de hakken in het zand. "Ik ben ervan overtuigd dat we bij de positie moeten blijven die we de afgelopen twee jaren hebben ingenomen. De komende dagen gaan we er alles aan doen om alle partijen in de regering ervan te overtuigen dat we die positie moeten aanhouden en niet halsoverkop van mening moeten veranderen eens men tot een akkoord gekomen is."

Beluister het gesprek met De Croo uit "De ochtend" op Radio 1:

De politieke partijen hopen nog - met de moed der wanhoop dat ze de andere kant kunnen overtuigen

“De politieke partijen hopen nog - met de moed der wanhoop dat ze de andere kant kunnen overtuigen”, stelt Ivan De Vadder vast. “Beide kampen geven toe dat ze niet van plan zijn van mening te veranderen, maar hopen dat er licht zal komen bij de andere kant.”

De discussie zal de komende tijd gevoerd worden in het parlement, terwijl binnen de regering - wellicht met de partijvoorzitters erbij - de knopen zullen worden doorgehakt, voorspelt De Vadder.

Boter aan de galg

“Eén ding is duidelijk,” aldus De Vadder, “als Michel naar Marrakech vertrekt - en blijkbaar is dat nog altijd zijn voornemen - zonder de vier partijen van de federale regering, is er een regeringscrisis." De Vadder ziet dat links en rechts geprobeerd wordt om de andere kant te overtuigen, “maar ik vrees dat het op dit moment allemaal boter aan de galg is en dat we echt afstevenen op een crisis”.

Gisteren werd in het parlement het idee geopperd van een wisselmeerderheid - oppositiepartijen overtuigen om mee te stemmen. “Maar je voelt aan alles dat hierdoor de regering in een crisis belandt. Het ziet er niet goed uit op dit moment”, proeft De Vadder in de Wetstraat.

Als de crisis toch vermeden kan worden, strompelt deze regering eigenlijk naar de verkiezingen van 26 mei.

Wat wordt dan het point of no return? Dat wordt het vertrek van de eerste minister naar Marrakech. “Als hij niet zou vertrekken, heb je een point of no return in de andere richting, want dan leidt de MR gezichtsverlies.” De deadline is dus 10 december.

“Maar zelfs al vermijden we de crisis, dan nog is deze regering op sterven na dood”, stelt De Vadder vast. “Want met wat er nu gebeurd is, is het heel duidelijk dat de breuklijn op het thema identiteit - alles wat te maken heeft met migratie en integratie - bloot ligt."

"De regering zal nog een aantal dossiers kunnen afwerken, maar echte grote projecten kunnen niet meer door deze regering worden opgestart. Dat is duidelijk. En als de crisis toch vermeden kan worden, strompelt deze regering eigenlijk naar de verkiezingen van 26 mei.”

Beluister de analyse van Ivan De Vadder uit "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen