Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Opnieuw vredesgeprekken over Jemen gepland, "maar veel twijfel over afloop"

De Verenigde Naties hopen dat er volgende week in Zweden vredesgesprekken starten tussen de strijdende partijen in Jemen. Dat heeft de Britse gezant voor Jemen bekendgemaakt. Jemen vormt al bijna vier jaar lang het slagveld van een machtsstrijd tussen Saudi-Arabië en Iran. Er woedt een humanitaire catastrofe waar we weinig van weten, omdat de toegang tot het land zo goed als afgesneden is. 

Of de geplande vredesgesprekken iets zullen opleveren, blijft afwachten. Eerdere pogingen liepen op niets uit, of konden niet eens van start gaan. "Ook in Jemen zelf bestaat er heel veel twijfel over", zegt VRT-journalist Majd Khalifeh, die via de telefoon kon praten met een hulpverlener ter plaatse, in "De wereld van Sofie" op Radio 1.

De zeer moeizame communicatie met Jemen is een van de redenen waarom de humanitaire crisis die daar woedt als gevolg van de oorlog, zo lang onderbelicht is gebleven, en blijft. "De toegang tot internet verloopt niet vlot, veel minder dan in andere conflictgebieden als Syrië en Irak. Bovendien leeft er ook een groot wantrouwen bij alle partijen," zegt Khalifeh  

Door het embargo dat werd opgelegd door Saudi-Arabië is Jemen al bijna vier jaar lang zo goed als afgesneden van de buitenwereld. Vluchten uit Jemen is moeilijk, en vluchtelingen geraken al helemaal niet tot bij ons, waardoor we ook op die manier nauwelijks in aanraking komen met getuigenissen. Omgekeerd is ook heel moeilijk om als journalist Jemen binnen te geraken. "Mensen moeten er in stilte sterven", zegt Rudi Vranckx.

Enkele hallucinante cijfers die de humanitaire crisis illustreren, blijven wel binnenkomen. Zo blijkt dat 18 miljoen, meer dan de helft van de 28 miljoen Jemenieten, honger lijdt. 1,8 miljoen kinderen zijn acuut ondervoed. 130 kinderen sterven elke dag van honger.

"Eten op de markt, maar mensen kunnen het niet kopen"

"Op de markt ligt eten", zegt Muhsin Siddiquey van de ngo Oxfam. "Maar mensen kunnen het niet kopen, ze hebben er het geld niet voor".

De voedselprijzen zijn enorm de hoogte ingegaan, soms liggen ze tot bijna 70 procent hoger dan bij het begin van de oorlog, terwijl sommige mensen al bijna twee jaar lang geen loon uitbetaald krijgen. De landbouw in Jemen is door de oorlog grotendeels verwoest. 

Het alternatief, hulppakketten met voedsel en medicijnen, geraakt moeilijk ter plaatse. De haven van Hodeida aan de Rode Zee, de belangrijkste toevoer voor voedsel, brandstof en internationale humanitaire hulp, is nog altijd dicht. Als voedselpakketten daar al arriveren, geraken ze daarna niet altijd bij wie ze nodig heeft, onder meer door de gevechten.

De week voor Kerstmis wordt ook dit jaar "De warmste week". Radio 1 zet zich in voor slachtoffers van het conflict in Jemen. In "De wereld van Sofie" werd het conflict vanmorgen belicht. De citaten in dit artikel komen uit de uitzending.  

Meest gelezen