Nicolas Maeterlinck

John Crombez verhuist van het Vlaams Parlement naar de Kamer

SP.A-voorzitter John Crombez zal in mei volgend jaar de SP.A-lijst voor de Kamer in West-Vlaanderen trekken. Of hij zijn zetel zal opnemen en afziet van het partijvoorzitterschap weet hij nog niet. Dat zal pas bepaald worden na de verkiezingen.

Op de plaatsen 2, 3 en 4 staan drie jongeren onder de 30 jaar: Melissa Depraetere uit Harelbeke, Bieke Moerman uit Diksmuide en Mathijs Goderis. "In deze snel veranderende tijden zijn mensen weer op zoek naar zekerheid", zegt Crombez. "Daar is een sterke socialistische partij voor nodig. Daarom kiezen we resoluut voor de combinatie van ervaring en nieuwe gezichten." De lijst voor het Vlaams Parlement wordt getrokken door Annick Lambrecht uit Brugge.

De SP.A is volop bezig met de vorming van de lijsten voor de verkiezingen dit jaar, zegt Crombez. West-Vlaanderen is al eerste klaar, maar in de andere provincies zijn ze nog niet zo ver. Daar moet onder meer ook rekening gehouden worden met de onderhandelingen voor het vormen van coalities in Gent en Antwerpen.

Migratie is daarbij een belangrijk onderwerp. "We hebben in Kortrijk een sterk beleid ontwikkeld om vluchtelingen op te vangen en de begeleiden, met N-VA en Open VLD. Het is dus niet het punt dat N-VA daar in het bestuur zit, maar dat de socialisten daar dat beleid kunnen ontwikkelen, en dat geldt ook voor Antwerpen. Als we dat niet kunnen, dan gaan we niet besturen", zegt Crombez in "Villa Politica". Kan Crombez dan besturen met iemand als schepen Fons Duchateau die een heel andere kijk heeft op het migratieverhaal? "Als hij anders blijft denken, dan niet".

Meest gelezen