Klachten tegen verkiezingsuitslag in Oosterzele en Zelzate

In Oosterzele en Zelzate is er - op de valreep - nog een bezwaar ingediend bij de Raad voor Verkiezingsbetwistingen. Gisteren was de laatste dag waarop dat mogelijk was. 

In Oosterzele verloor Open VLD Plus de verkiezingen erg nipt met 11 zetels tegen de 12 van het kartel CD&V - N-VA. Na meerdere meldingen van inwoners, betwist Open VLD Plus nu enkele mandaten van verkozenen. Kopman Filip Michiels: "Wanneer je jezelf kandidaat stelt voor de gemeenteraadsverkiezingen, moet je rekening houden met een aantal wetten en decreten. Als iedereen zich daaraan zou gehouden hebben, zou het aantal stemmen voor CD&V er anders hebben uitgezien. Wij willen kijken of de absolute meerderheid alsnog kan gebroken worden." 

Een aantal elementen in de klacht heeft betrekking tot de aangifte voor verkiezingsuitgaven. "Die documenten konden wij pas inkijken in de rechtbank vanaf 14 november, vandaar dat wij onze klacht zo laat pas kunnen indienen."

Zelzate: klacht van (voorlopig) onbekende

Ook in Zelzate werd last-minute nog een klacht ingediend. De Raad voor Verkiezingsbetwistingen wou wel niet kwijt wie de klacht had ingediend en wat de de klacht precies inhoudt. Maar het ziet er naar uit dat huidig burgemeester Frank Bruggeman van VLD-SD een hertelling van de kiesresultaten heeft gevraagd. Hij liet al eerder weten dat hij recht denkt te hebben op een extra zetel in de gemeenteraad. Een hertelling zou geen invloed hebben op de nieuwe coalitie van SP.A en de extreemlinkse PVDA, die zou de meerderheid behouden. Het zou wel een nipte meerderheid zijn, met 12 van de 23 zetels, en dat maakt het natuurlijk krapper om te besturen.  

De Raad voor Verkiezingsbetwistingen heeft nu 40 dagen de tijd om de klachten te onderzoeken. 

kasto80

Meest gelezen