David rozing

Socialistische vakbond waarschuwt: "Weinig tot geen ruimte voor loonopslag komende twee jaar"

Er is nauwelijks nog marge voor loonstijgingen de komende jaren. Dat zegt de socialistische vakbond ABVV. Reden? De hoge inflatie in ons land, waardoor de lonen hier sneller zouden stijgen dan in de buurlanden. "Er is weinig tot geen ruimte voor extra loonopslag de komende twee jaar en dat is onaanvaardbaar."

Vakbonden en werkgevers moeten de komende twee maanden uitmaken hoeveel de lonen van werknemers de komende twee jaar maximaal - bovenop de indexering - mogen stijgen. Want de indexering, die komt er enkel omdat het leven sowieso duurder is geworden. 

De Centrale Raad voor het Bedrijfsleven komt in de aanloop naar die onderhandelingen met een rapport, waaruit moet blijken hoeveel de lonen mogen stijgen om competitief te blijven met de buurlanden. Het rapport is nog niet definitief, maar volgens het ABVV wijzen de eerste cijfers op een complete loonblokkering. "Er is weinig tot geen ruimte voor loonopslag", klinkt het bij de vakbond. Meer zelfs: de loonmarge zou nul procent bedragen, of zelfs in de min gaan. 

Een van de redenen zou net de hoge inflatie zijn in ons land. Daardoor stijgen de lonen hier sneller dan in de buurlanden. En dus is er nog maar weinig marge volgens de vakbond. 

Een probleem

Normaal zijn de gegevens nog vertrouwelijk, maar de vakbond zegt nu al met de cijfers naar buiten te komen gezien de ernst van de situatie. "Er is een probleem. De koopkracht van de mensen gaat achteruit. De werknemers houden niets meer over op het einde van de maand", aldus Miranda Ulens,  algemeen secretaris van het ABVV.

Voor het ABVV is een loonblokkering onaanvaardbaar. De vakbond eist een stevige verhoging van de koopkracht. De nieuwe wet op loonvorming maakt dat echter onmogelijk. Daarom roept het ABVV de werkgevers en de regering op toch een verbetering van de koopkracht toe te laten. "De werkgevers en de regering moeten inzien dat een looncarcan onhoudbaar is", aldus het ABVV.

Sociale onrust

De vakbond waarschuwt voor sociale onrust indien er geen koopkrachtverhoging komt. "Geen antwoord bieden op maatschappelijke ontevredenheid, brengt de sociale vrede in gevaar en kan leiden tot nog meer sociale onrust." Het ABVV verwijst naar de acties van de 'gele hesjes'. "Met een groeiend ongenoegen over een gebrek aan koopkracht, stijgende energieprijzen en mobiliteit die een schaars goed wordt, breidt de onrust als een olievlek uit."

Ook bij de christelijke vakbond ACV is eenzelfde geluid te horen. "Het is duidelijk: na alle inleveringen én na alle zegeberichten van de regering en werkgevers over de florissante economie willen de mensen die zich dag in dag uit de naad werken meer loon", zegt ACV-woordvoerder David Vanbellinghen. "We willen dus een correcte loonmarge voor het volgend IPA. Mensen moeten nu de vruchten van al hun inspanningen plukken. En als de sjoemelsoftware rond bijvoorbeeld loonsubsidies in de loonwet dat verhindert, dan moeten die bugs uit de wet. En voor wie dit niet serieus neemt: op 14 december volgt een eerste waarschuwing."

"Bangmakerij"

Zelfstandigenorganisatie Unizo, dat mee aan tafel zit bij het tweejaarlijkse loonoverleg,  vindt dat de socialistische vakbond zich schuldig maakt aan bangmakerij. Danny Van Assche wil de cijfers van de CRB afwachten. "De cijfers van de CRB zijn nog niet definitief. Het normale sociale overleg in dit land is dat je wacht op het rapport van de CRB en dat we dan samen als sociale partners gaan kijken wat daar de gevolgen van zijn. Wat het ABVV nu doet, is bangmakerij en dat lijkt ons geen goede manier om naar een gezond sociaal overleg te gaan."

VIDEO: Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal 7"

Videospeler inladen...

Meest gelezen