© BSIP / Reporters

Mazelen wereldwijd aan fikse opmars bezig, ook in Europa: "Er is een vals gevoel van veiligheid ontstaan"

Het aantal besmettingen met mazelen is in één jaar tijd met 30 procent gestegen wereldwijd. Dat berekende de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Nochtans was de ziekte bijna verdwenen in de jaren 80, maar misschien ligt net daar de kiem van de huidige stijging.  

Mazelen is een zeer besmettelijke infectieziekte. Niet alleen kinderen maar ook volwassenen kunnen mazelen krijgen. Bij de meeste kinderen blijft het bij onaangename blaasjes en wat koorts, maar er kunnen complicaties optreden in de hersenen, wat tot blindheid kan leiden. Soms zijn de complicaties zo ernstig dat de ziekte dodelijk is. Gemiddeld zou het gaan in minder dan 1 op 1.000 gevallen.

Nochtans is het vaccin tegen mazelen spotgoedkoop, en het is ook wereldwijd verspreid. Toch laten steeds minder mensen zichzelf en hun kinderen vaccineren. We zijn er vanaf de jaren 80 van de vorige eeuw vanuit gegaan dat de ziekte helemaal verdwenen was, en dat breekt ons nu zuur op, ook in Europa.

Het zou voor de eerste helft van dit jaar al gaan over ruim 40.000 gevallen in Europa, tegenover 24.000 gevallen voor heel 2017. Vooral Oekraïne doet het slecht, maar ook in Frankrijk, Georgië, Griekenland, Italië, Rusland en Servië is er sprake van meer dan 1.000 gevallen.

Veel ouders denken ten onrechte dat een vaccinatie niet meer nodig is. "Er is een vals gevoel van veiligheid ontstaan", zegt Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid. "En je ziet dat als de vaccinatiegraad maar een beetje terugvalt, dat de ziekte snel weer terrein wint." 

Ouders zijn vaak niet correct geïnformeerd en hebben schrik voor neveneffecten van een vaccinatie

Maar het is dus verkeerd beginnen te lopen in de jaren 80, toen de ziekte bijna verdwenen was.  "Ouders van toen dachten 'kijk, mazelen komen bijna niet meer voor, dus moeten wij onze kinderen niet meer inenten, of is het dan wel nodig om een tweede dosis te geven?'", zegt professor Pierre Van Damme van Universiteit Antwerpen.  "Heel wat van die huidige twintigers, dertigers of veertigers hebben maar een of geen dosis gehad, en zijn dus vatbaar voor mazelen van zodra ze daarmee in contact komen." 

Maar er is meer. Ouders hebben schrik voor de neveneffecten van een vaccinatie, en zijn vaak niet correct geïnformeerd. "Ook in de medische wereld circuleert er heel wat fake news. Dat zorgt ervoor dat sommige ouders gaan denken dat autisme iets te maken kan hebben met mazelenvaccinatie, hoewel dat iets is dat al ruim 20 jaar geleden weerlegd is." 

In Frankrijk roept het agentschap Zorg en Gezondheid ouders op om hun kinderen zeker te vaccineren vooraleer ze op reis gaan. 

Meest gelezen