Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Merkel over incident Rusland-Oekraïne: "Geen militaire oplossing"

De Duitse bondskanselier Angela Merkel ziet geen heil in een militaire oplossing voor het incident tussen Rusland en Oekraïne in de Zee van Azov. Merkel ziet Rusland als de verantwoordelijke voor het incident, maar zegt dat "kwesties als deze alleen kunnen worden opgelost met verstandige dialoog." 

De Duitse regering had eerder al de vrijlating geëist van de Oekraïense militairen en de drie schepen die Rusland in beslag had genomen. Merkel heeft daar nu aan toegevoegd dat ze daar de Russische president Vladimir Poetin op zal aanspreken wanneer ze hem komend weekend ontmoet op de G-20 in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires.

Merkel zei ook dat als het Westen sancties oplegt aan Rusland, het dat doet "niet omdat we zo nodig sancties willen opleggen, maar om duidelijk te maken dat landen, ook als ze dicht in de buurt van Rusland liggen, het recht hebben op hun eigen ontwikkeling. Dat zijn de principes van het internationale recht."

Videospeler inladen...

NAVO terughoudend

In het Duitse blad Bild had de Oekraïense president Petro Porosjenko gezegd te hopen dat de NAVO-landen bereid zouden zijn om marineschepen te sturen naar de Zee van Azov om Oekraïne te helpen en de veiligheid te verzekeren.

Maar ook de NAVO heeft terughoudend gereageerd. "Er is al veel NAVO-aanwezigheid in de Zwarte Zee en wij evalueerden doorlopend onze aanwezigheid in de regio", luidde het. Volgens een woordvoerder heeft de NAVO na de Russische annexatie van de Krim haar aanwezigheid in de Zwarte Zee opgevoerd. Marineschepen van het bondgenootschap patrouilleren en oefenen er regelmatig.

Meest gelezen