Mark Rutte (links) en Miroslav Lajcak.

Nederland voegt verklaring aan VN-migratiepact toe, in Slovakije struikelt minister van Buitenlandse Zaken

In Nederland heeft de regering een akkoord om een stemverklaring aan het VN-migratiepact toe te voegen. Dat meldt De Volkskrant. Ook premier Charles Michel (MR) stuurt aan op zo'n verklaring voor ons land, liefst samen met andere landen. In Slovakije is de minister van Buitenlandse Zaken intussen over het dossier gevallen.

Nederland zal het VN-migratiepact goedkeuren, maar het land voegt wel een zogenoemde stemverklaring aan de tekst toe. Dat meldt De Volkskrant vandaag en bevestigen ingewijden aan andere Nederlandse media.

In de stemverklaring zal de regering-Rutte benadrukken dat het VN-migratiepact juridisch niet binden is. Dat is opmerkelijk, want in het pact zelf staat al verschillende keren vermeld dat de tekst niet bindend is. Toch vrezen verschillende landen dat het pact in de toekomst alsnog in de rechtbank zal worden aangewend.

Het is al langer bekend dat premier Charles Michel (MR) voor ons land ook zo'n stemverklaring aan het VN-migratiepact wil toevoegen. Indien mogelijk wil hij met andere landen een gezamenlijke tekst opstellen. Op die manier hoopt hij de patstelling in de federale regering op te lossen want de coalitiepartner N-VA blijft zich tegen het pact verzetten.

Videospeler inladen...

Ook in Slovakije verhit het VN-migratiepact de gemoederen. Daar heeft minister van Buitenlandse Zaken Miroslav Lajcak vanavond ontslag genomen nadat het parlement het pact met een ruime meerderheid had verworpen. Lajcak was voorzitter van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toen het pact werd aangenomen en had eerder met ontslag gedreigd als zijn land het niet zou steunen.

Meest gelezen