Speciale zitting over geweld tegen politie: "We hanteren een nultolerantiebeleid" 

Voor het eerst heeft een Belgische rechtbank een speciale themazitting gehouden over geweld tégen politieagenten. In Gent werden er zo 20 verschillende zaken samen behandeld. Het parket wil zo een krachtig signaal geven: "Geweld tegen agenten kan absoluut niet. We hanteren een nultolerantiebeleid".

Een politiecommissaris had maanden last van gezichtsverlies nadat een man met een laserlicht in zijn ogen had geschenen. Bij een verkeerscontrole wordt een man volledig weerspannig tegenover enkele agenten. 

Het zijn maar twee voorbeelden van de zaken die hier vandaag in de Gentse rechtbank behandeld worden. Volgens twee politie-inspecteurs is het respect vaak ver te zoeken. "Als kind kon ik zeggen dat ik wat schrik had voor de politie, nu is het gedrag bijna onrespectvol." Voor het eerst houdt een rechtbank een speciale zitting over geweld tegen agenten. In totaal staan er 27 verdachten terecht omdat ze bijvoorbeeld een agent geslagen hadden of weerspannig waren. 

Voor het korps en de agenten is het belangrijk dat zulke zaken voorkomen en dat er opgetreden wordt tegen het geweld dat de agenten - vaak - ervaren. "Politiemensen geven een stuk van hun eigen veiligheid op om de maatschappij te dienen, om de mensen te beveiligen. Als er dan geweld gebeurt, verwachten wij ook dat de maatschappij heel duidelijk zegt: "Stop, dit kan niet"", zegt korpschef Filip Rasschaert.

Als er geweld gebeurt, verwachten wij ook dat de maatschappij heel duidelijk zegt: "Stop, dit kan niet"

Het parket wil met deze speciale zitting een duidelijk signaal geven dat agressie tegen agenten, maar ook tegen cipiers of ambulanciers absoluut niet door de beugel kan. "Politiemensen worden in hun dagelijkse tussenkomsten jammer genoeg geregeld geconfronteerd met agressie. Met deze themazitting willen wij een krachtig signaal geven dat geweld tegen politie absoluut niet kan. Wij hanteren een nultolerantiebeleid", zegt An Schoonjans van het parket Oost-Vlaanderen.

Met deze themazitting willen wij een krachtig signaal geven dat geweld tegen politie absoluut niet kan. Wij hanteren een nultolerantiebeleid

De verdachten riskeren tot vijf jaar cel en een boete tot 25.000 euro.

Meest gelezen