Tommelein stopt toch als minister: "Niet als kapitein aan kade blijven staan in Oostende" 

Bart Tommelein (Open VLD) zal eind december dan toch stoppen als Vlaams viceminister-president en minister van Financiën, Begroting en Energie. Vanaf januari neemt hij burgemeestersjerp op in Oostende. "Een verscheurende keuze, maar de uitdagingen in mijn stad zijn groot. Oostende roept. Ik wil samen met mijn team meteen op volle kracht uit de startblokken schieten", zegt Tommelein in een persbericht. De regering-Bourgeois moet dus in het zicht van de finish nog op zoek naar een nieuwe minister.

Tommelein keert dus terug op zijn eerdere beslissing. Eerst had de Open VLD'er aangekondigd dat hij zijn mandaat als Vlaams minister zou uitdoen en dat hij in de periode tussen januari 2019 en de verkiezingen van 26 mei 2019 enkel titelvoerend burgemeester van Oostende zou zijn.

"Ik was echt van plan mijn mandaat als viceminister-president in de Vlaamse regering uit te doen, zoals ik ook had aangekondigd. Maar Oostende roept, alsmaar luider. De uitdagingen voor mijn stad zijn groot. Ik voel aan dat ik er best van bij het begin bij ben. Zo kunnen we als team samen op volle kracht uit de startblokken schieten", zo legt Tommelein zijn beslissing uit.

"Verscheurende keuze"

"Ik vergelijk het met een boot die we gemaakt hebben en te water laten. De bemanning stapt in de boot en de kapitein wacht op de kade, hij moet zeggen, "ik kom achterna". Dat voelde niet goed aan", zegt Tommelein aan VRT NWS. Hij spreekt zelf van een "verscheurende keuze". "Je hebt spijt om het oude te verlaten, maar je kijkt echt wel uit naar het nieuwe. Oostende heeft heel veel uitdagingen, het team moet uit volle kracht kunnen starten, en ik had het gevoel dat ik niet afwezig mocht blijven."

Oostende heeft veel uitdagingen, het team moet uit volle kracht kunnen starten, en ik had het gevoel dat ik niet afwezig mocht blijven.

Bart Tommelein

Terwijl Tommelein als kapitein aan het roer gaat staan in Oostende, moet het schip van Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) tegen januari dus op zoek naar een nieuwe stuurman. Bourgeois had Tommelein graag aan boord gehouden, maar moet nu toch in het zicht van de verkiezingen een wissel doorvoeren.

"Ik kan begrip opbrengen voor de vraag van de minister-president om te blijven tot het einde van de legislatuur, maar ik hoop dat hij mijn beslissing begrijpt. Afscheid nemen doet altijd pijn, maar ik kijk tevreden terug op mijn mandaat als viceminister-president van deze Vlaamse regering", aldus Tommelein. Dat mandaat als Vlaams minister was relatief kort. Tommelein kwam pas in mei 2016 in de Vlaamse regering ter vervanging van Annemie Turtelboom.

Wie Tommelein zal vervangen in de Vlaamse regering is nog onduidelijk. Het is aan  Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten om die knoop door te hakken.

Bekijk hier het item uit het Journaal van 13 uur

Videospeler inladen...

Meest gelezen