Unicef: "Grote chaos in Centraal-Afrikaanse Republiek met honger, ziekte en onveiligheid"

In een nieuw rapport waarschuwt VN-Kinderorganisatie Unicef voor de rampzalige humanitaire toestand in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Het land is al jaren verstrikt in een steeds opnieuw oplaaiende burgeroorlog. Milities vechten om de bodemrijkdom diamant en de burgers zijn de eerste slachtoffers. Anderhalf miljoen kinderen hebben hulp nodig, zegt Unicef.

In het enige kinderziekenhuis van de Centraal-Afrikaanse Republiek, in de hoofdstad Bangui, komen dagelijks ondervoede kinderen toe. "Meestal zijn ze zo ernstig vermagerd dat ze meteen naar de intensieve zorg moeten, velen van hen halen het niet", zegt kinderarts dokter Jacqueline Tchebemou, "en dat maakt me triest en wanhopig."  (foto onder)

Volgens het rapport van Unicef "Crisis in de CAR" zijn 43.000 kinderen ernstig ondervoed . In totaal zijn 2 op de 3 kinderen in het land toe aan humanitaire hulp, dat zijn er anderhalf miljoen en dat cijfer blijft stijgen. (zie tabel). De Centraal-Afrikaanse Republiek staat op de allerlaatste plaats van de Globale Honger Index, nog achter Tsjaad en Jemen . 

Neerwaartse spiraal

Maar ook de andere parameters baren Unicef zorgen, omdat ze de laatste jaren steeds slechter worden. Duizenden kinderen zijn gevangen door bewapende groepen of zijn slachtoffer van seksueel geweld. Op dit moment wordt vier vijfde van het land bezet door rebellengroeperingen die hun geweld vaker richten op onschuldige burgers dan op elkaar. Gezondheidscentra, onderwijsinstanties, moskeeën en kerken, en plekken waar ontheemde mensen onderdak hebben gevonden, worden aangevallen.  In het land meer dan 630.000 mensen op de vlucht, bijna dubbel zoveel als drie jaar gelden. Ruim 570.000 anderen zitten in de buurlanden.   

De Centraal-Afrikaanse Republiek is ook voor hulpverleners het vierde meest onveilig land ter wereld, na Zuid-Soedan, Syrië en Afghanistan. Op een jaar tijd is het aantal incidenten meer dan verdrievoudigd. 

Unicef probeert ondanks alles de kinderen te helpen. De organisatie biedt hulp aan bijna 900.000 kinderen en hun moeders in de gezondheidszorg. Ze verstrekt vaccinaties en verleent toegang tot drinkwater en sanitaire voorzieningen.  In opvangcentra (zie foto) krijgen kinderen noodonderwijs en worden ex-kindsoldaten en slachtoffers van seksueel geweld geherintegreerd. 

Vergeten conflict

Ondanks de ernst van de situatie zijn de donoren niet mee. Van de 56 miljoen dollar die Unicef eind vorig jaar vroeg, is nog maar 44 procent gestort. "De Centraal-Afrikaanse Republiek is een van de vele vergeten conflictgebieden", zegt Philippe Henon van Unicef België. Zowel de gewone donoren als de instellingen laten het afweten. Ook dat is een grote uitdaging. "

Meest gelezen