De halte van De Lijn onder het Brusselse Noordstation vrijdagmorgen.

De Lijn stopt opnieuw in Brussel-Noord: "Nog altijd vies, vuil en vettig"

De bussen van De Lijn stoppen vanaf vandaag opnieuw onder het Brusselse Noordstation. Na overleg gisteren zijn afspraken gemaakt met alle betrokken partijen, onder meer over de veiligheid en de hygiëne. Vanmorgen lijkt er volgens reizigers en chauffeurs niet veel verbeterd te zijn. De Lijn erkent dat nog niet alles opgelost is, maar verwacht de komende dagen wel beterschap.

Enkele dagen geleden besliste De Lijn om niet meer halt te houden in het station Brussel-Noord, omdat het er volgens hen vuil en onveilig is door de aanwezigheid van daklozen en transmigranten. De haltes werden verplaatst, onder meer naar het Rogierplein. Sommige chauffeurs wilden onder het Noordstation ook hun pauze niet meer nemen en weken uit naar de nabijgelegen rijstrook voor bussen in de Vooruitgangstraat.

Gisteren maakten alle betrokken partijen nieuwe afspraken over de netheid en de veiligheid van het busstation. "Er komen nieuwe urinoirs die met een badgesysteem toegankelijk zullen zijn en er zal meer en grondiger gepoetst worden. Met een uitbreiding van het aantal patrouilles in de week en in het weekend worden ook grote stappen vooruit gezet op het vlak van veiligheid. En hopelijk komt de nieuwe busterminal er snel", zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA).

De Brusselse politie zal de hele dag patrouilleren in en rond het station en de controledienst van De Lijn krijgt ook een rechtstreekse lijn met de politie. De drugsproblematiek in het Communicatiecentrum Noord (CCN) aan het Noordstation zal worden aangepakt, er komt ook verlichting in de donkere hoeken.

"Nog altijd vies, vuil en vettig"

Vanaf vandaag houden de bussen van De Lijn dus opnieuw halt onder het Brusselse Noordstation, de reizigers en de chauffeurs zullen er opnieuw kunnen op- en afstappen. De tijdelijke haltes aan het Rogierplein worden dus opgeheven.

De Lijn liet gisteren weten het busstation intussen grondig gereinigd te hebben, het vuilnis is opgehaald. Maar daar is vanmorgen niet zoveel van te merken, stellen reizigers en buschauffeurs vast. "Het is hier nog altijd heel vies, vuil en vettig, precies alsof er nog niks opgeruimd is" en "Zo vuil heb ik het hier nog niet gezien", lieten ze optekenen.

"Er is al een serieuze opruimactie geweest, maar heel wat maatregelen komen de volgende dagen nog. Extra sanitair, extra vuilnisbakken, een extra grote container voor het afval na de voedselbedeling", zegt Sonja Loos van De Lijn.  "Dat alles vandaag nog niet in orde is, dat klopt, het belangrijkste is dat we daar de komende dagen werk van gaan maken. Dat blijft ook zo, we blijven overleggen om te zien waar er problemen zijn en waar we moeten bijsturen."

De 30 buslijnen vertrekken vanaf vandaag dus opnieuw vanuit het Noordstation, maar het loket van De Lijn heropent pas maandag. 

Brussel-Noord, vrijdagmorgen
Brussel-Noord, vrijdagmorgen
Brussel-Noord, vrijdagmorgen

VIDEO: Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal 7" van 29 november 2018

Videospeler inladen...

Meest gelezen