Wat is het weerbericht op je smartphone waard? Weerman Frank Deboosere legt het uit

Binnenkort een tripje naar het buitenland en benieuwd naar wat je in je koffer moet stoppen? Veel mensen zoeken het antwoord in een weerapp op de smartphone of via Google. Maar die voorspellingen blijken niet altijd even nauwkeurig. Hoe komt dat? VRT-weerman Frank Deboosere geeft uitleg bij "De inspecteur" op Radio 2.

Vaak heeft jouw smartphone een standaard weerapplicatie die een voorspelling maakt. Als je in de zoekbalk van Google "het weer" en een locatie intypt, krijg je ook een bericht te zien. Snel en eenvoudig, dat zeker. Maar helaas niet altijd correct. 

Achter de internationale weerapps van Apple, Google of Android zit een computermodel. Die kan voor elk puntje op de wereldbol bepalen welk weer het zal worden vandaag, morgen of zelfs binnen 3 weken.

"Maar dat heeft niets met de werkelijkheid te maken. Hier komt geen menselijke hulp bij kijken", zegt Deboosere. "Het computermodel berekent steeds gemiddelden voor een hele regio en vertaalt die nummertjes dan naar zon of regen. Een weerman is vervangbaar maar maakt wel correctere voorspellingen dan een computermodel."

Alternatieven?

"Ga je op vakantie naar het buitenland? Dan kan je best bij de weerdienst van jouw bestemming gaan kijken. Als je bijvoorbeeld naar de Pyreneeën gaat, kijk dan eens op een Franse of Spaanse website. Die hebben steeds een Engelstalige pagina."

Een heel goede website voor het weer in Europese landen is meteoalarm.eu . De website werkt met kleurcodes. Zo kan je in één oogopslag zien wat de voorspellingen zijn in een bepaald land. 

Nog een tip: het is nog beter om een geschreven weerbericht te raadplegen, dat zegt vaak meer dan symbooltjes.

Binnenland?

Voor het binnenland kan je best te rade gaan bij het KMI. Zij hebben ook een handige app voor op je smartphone, die bovendien gratis is. Ook op de website van onze weerman Frank Deboosere vind je alles over het weer.

Beluister de uitleg die Frank Deboosere gaf in "De inspecteur" op Radio 2:

Meest gelezen