Videospeler inladen...

Wisselmeerderheid voor VN-migratiepact? "Dan duwen ze N-VA uit regering", zegt De Roover

Indien andere meerderheidspartijen de resoluties van de oppositie over het VN-migratiepact mee goedkeuren, dan trekken ze de stekker uit de regering. Dat heeft N-VA-fractieleider Peter De Roover gezegd in "Villa politica". Groen-fractieleider Kristof Calvo is niet onder de indruk: "We geven niet toe aan deze chantage".

In de Kamercommissie Buitenlandse Zaken liggen momenteel 2 resoluties op tafel die de regering oproepen om het VN-migratiepact zonder voorbehoud te ondertekenen. 1 van die resoluties stelt een wisselmeerderheid voor waarbij een deel van de meerderheid het pact samen met een deel van de oppositie zou goedkeuren.

Dat laatste scenario is niet naar de zin van N-VA-fractieleider Peter De Roover die harde taal spreekt. "Als er een wisselmeerderheid komt waarbij de N-VA buitenspel wordt gezet, dan denk ik dat men het vertrouwen in deze coalitie opzegt", zegt hij in "Villa politica". "Ik heb de indruk dat men ons dan uit de regering duwt".

"Wie met andere meerderheden werkt, die zegt eigenlijk dat deze regering in deze zaak niet meer telt. Die zegt eigenlijk dat deze coalitie geen rekening houdt met een belangrijke coalitiepartner. Het zijn zij die dan de stekker uit de regering trekken."

Calvo: "Het is logisch dat de N-VA panikeert"

Groen-fractieleider Kristof Calvo is niet onder de indruk van de uitspraken van De Roover. "Het is logisch dat de N-VA panikeert want er is heel duidelijk een meerderheid om het VN-migratiepact te steunen", zegt hij. "We geven echt niet toe aan deze chantage."

Calvo is nu dubbel overtuigd om door te zetten met de resoluties. "Een wisselmeerderheid is misschien uitzonderlijk, maar een premier die zijn verklaring bij de VN terugtrekt is even uitzonderlijk", zegt hij. Groen roept alle Kamerleden op om volgens overtuiging te stemmen. "De N-VA verhardt met de minuut, dus het enige mogelijke antwoord is een kordate beslissing."

Volgens Calvo zijn er informele contacten met de meerderheidspartijen die achter het pact staan, maar daarover wil hij discreet blijven.

Bekijk hieronder het hele inteview met De Roover in "Villa politica":

Videospeler inladen...

Meest gelezen