Nicolas Maeterlinck

"Ziekenhuizen hebben geen hoge ereloonsupplementen nodig om uit het rood te blijven"

Ziekenhuizen hebben geen hoge ereloonsupplementen nodig om uit de rode cijfers te komen. Dat blijkt uit de jaarlijkse ziekenhuisbarometer van het socialistische ziekenfonds. De prijs voor een eenpersoonskamer gaat verder omhoog. Gezondheidseconoom Lieven Annemans (UGent) roept op om het systeem van ereloonsupplementen de komende jaren gestaag af te schaffen.

Ziekenhuizen halen vaak aan dat ze ereloonsupplementen nodig hebben om te overleven in tijden van besparing, maar uit de studie blijkt dat er geen verband is tussen de financiële resultaten van een ziekenhuis en het gevoerde supplementenbeleid. 

"Je hebt ziekenhuizen die veel supplementen vragen en weinig rendement halen of zelfs verlies boeken, en je hebt ziekenhuizen die lage supplementen vragen en toch volop uit het rood blijven", zegt algemeen secretaris Paul Callewaert. "Daaruit kunnen we concluderen dat we niet zeker kunnen zeggen of supplementen overbodig zijn, maar wat we wel kunnen zeggen is dat het vragen van hoge supplementen niet nodig is om rendement te halen."

Van de tien Vlaamse ziekenhuizen met de hoogste winst zijn er vier ziekenhuizen die minder dan 100 procent aan supplementen aanrekenen. Van de tien ziekenhuizen met het grootste verlies zijn er vier die meer dan 100 procent aan supplementen aanrekenen. Het maakt bovendien geen verschil of een ziekenhuis veel opnames op een eenpersoonskamer telt of niet.

Ereloonsupplementen blijven stijgen

Sinds de kamer- en ereloonsupplementen voor een twee- of meerpersoonskamer in 2013 zijn afgeschaft, gaan de prijzen voor een eenpersoonskamer fors de hoogte in. Een patiënt betaalt gemiddeld 1.798 euro voor een eenpersoonskamer. Dat is meer dan zeven keer zoveel  als in een twee- of meerpersoonskamer. Ten opzichte van 2016 stijgt het gemiddelde ereloonsupplement met vier procent, in Vlaanderen zelfs met 6 procent.

Materiaalkosten

De ereloonsupplementen zijn de laatste jaren goed in kaart gebracht, maar dat is niet het geval voor de materiaalkosten die bij specifieke ingrepen hoog kunnen oplopen. Voor een knieprothese bedragen die kosten 557 euro op een factuur van 1589 euro. De prijs varieert bovendien sterk van ziekenhuis tot ziekenhuis, van 386 tot 726 euro.

Begoede patiënten die zich een hospitalisatieverzekering kunnen veroorloven, krijgen dat bedrag terugbetaald. Maar patiënten met een laag inkomen die geen hospitalisatieverzekering hebben, moeten het bedrag in principe zelf ophoesten. Ze kunnen onder bepaalde voorwaarden wel nog een stuk recupereren via de maximumfactuur - die een maximum zet op de totale jaarlijkse ziekte-uitgaven in functie van het inkomen - maar een knieprothese wordt voor hen toch moeilijker betaalbaar.

"Ereloonsupplementen afschaffen"

Ook gezondheidseconoom Lieven Annemans (UGent) noemt de verschillen in de ereloonsupplementen "enorm". "Enkele jaren geleden zijn ereloonsupplementen afgeschaft in tweepersoonskamers", legt hij uit in "De ochtend" op Radio 1. "Veel ziekenhuizen zijn dat strategisch gaan compenseren door hogere supplementen te vragen in de eenpersoonkamer, om er financieel beter uit te komen."

Je moet een traject uitstippelen dat ziekenhuizen die ereloonsupplementen tegen pakweg 2025 kunnen aanpakken

Lieven Annemans, gezondheidseconoom (UGent)

Dat zorgt voor situaties waarin zelfs mensen met een hospitalisatieverzekering soms nog hoge facturen krijgen. "Bovendien zie je ook de verzekeringspremies die mensen nu moeten betalen toenemen. Je krijgt een soort inflatoire spiraal en dat is niet gezond."

Volgens hem moet het systeem van de ereloonsupplementen afgeschaft worden. "Het is hoogdringend. Maar je kan dat niet van vandaag op morgen afschaffen. Mijn boodschap aan het beleid is: je moet een traject uitstippelen dat ziekenhuizen dat tegen pakweg 2025 kunnen aanpakken. Dan kunnen ze zich voorbereiden. Dat zou een goed beleid zijn."

Herbeluister hier het gesprek met Lieven Annemans in "De ochtend":