Als een baby al in de auto wil komen piepen…

"Oh nee, ik denk niet dat we er zullen geraken." En dus zat er enkele weken geleden voor Dacia Pittman uit Caldwell, in de Amerikaanse staat Ohio, niets anders op dan te bevallen in de auto, met haar echtgenoot achter het stuur en de 2 andere kinderen op de achterbank. Dat hun verhaal vorig weekend alsnog viraal ging, had dan weer alles te maken met het feit dat Pittman in die wagen een tweeling ter wereld bracht. Dochter Amelia zag een klein kwartier na zoon Everett het levenslicht, terwijl de moeder intussen haar echtgenoot nog de weg naar het ziekenhuis moest uitleggen. Bevallen in de auto, ook voor een aantal anderen is het geen ervaring van 'alleen maar van horen vertellen'.

De 23-jarige Pittman op nieuwswebsite Marietta Times: "Ik was kalm. Ik dacht: "Oké, het zal nu gaan gebeuren." Natuurlijk was ik verbaasd, ietwat gechoqueerd, maar op geen enkel moment ben ik beginnen flippen. Ook mijn man bleef enigszins rustig. Iets wat ik niet verwacht had, daar het voor hem de eerste keer was dat hij dit meemaakte. Ik heb tegen de kinderen gezegd dat ze helemaal achteraan in de jeep moesten gaan zitten en heb dan de leuning van de autozetel helemaal platgelegd."

"Terwijl mijn man aan het rijden was, kon hij me natuurlijk niet helpen,. Hij moest zijn handen aan het stuur houden. Maar ik leek alles onder controle te hebben. De kinderen op de achterbank deed ik een dekentje voor hun ogen houden. Ik wilde niet dat dit een litteken voor de rest van hun leven zou betekenen. Toen ze de baby’s hoorden huilen, vroegen ze of ze mochten kijken."

Liever in een warme omgeving, zoals een ziekenhuis of de eigen huiskamer, maar bevallen lukt dus niet altijd op die manier. En soms is de auto de enige plaats waar de kersverse baby het levenslicht zal zien. Zoals ook moge blijken uit de volgende 5 plotse bevallingen:

1. Midden september gingen de beelden van Alexis Swinney, een 25-jarige moeder uit Texas, viraal. Haar man had tijdens de tocht naar het ziekenhuis nog maar net de woorden "Kan je geen 2 minuten meer wachten met bevallen?" uitgesproken, of de baby diende zich al aan. Om uiteindelijk te besluiten met: "Hemeltje, we hebben zonet een baby ter wereld gebracht in de auto!"

Moeder Swinney reageerde later met: "Geen dokters of verpleegsters, geen lichten, geen gedoe van mensen rondom je, niemand die je lastigvalt tijdens een van de speciaalste gezinsmomenten ooit, terwijl je aan het bevallen bent. Buiten de grenzen van speciaal, zou ik zo zeggen."

2. "Ik voelde een paar krampen in mijn buik. Vanaf dat moment ging het echt wel snel, zeker nadat mijn vliezen gebroken waren. We kwamen op de parking van het ziekenhuis aan en ik voelde dat het hoofdje van de baby uit mijn buik wilde. Ik begon dan te panikeren", aldus de 28-jarige Kara Lee uit Daybrook, in het Engelse graafschap Nottinghamshire, in juli op nieuwswebsite Nottingham Post.

Verpleegsters kwamen toegerend en hielpen Lee uiteindelijk dochter Kaitlyn ter wereld brengen. "Gelukkig dat we zo dicht bij het ziekenhuis wonen. Hoe was dit anders afgelopen?", vroeg de moeder van nu 4 kinderen zich af. Via de dashcam van de wagen kan de bevalling ook nu nog meebeleefd worden:

3. "Ik deed het in mijn broek van de schrik. Ik had pijn aan mijn handen, omdat ik het handvat van de autodeur zo stevig vasthield. Ik had hoofdpijn en bleef maar roepen. Iedere keer als er een wee kwam, dacht ik dat de baby uit mijn lichaam zou floepen. En mijn vriendje, die werd almaar bleker in zijn gezicht." Het was alleszins geen prettige belevenis voor de 17-jarige Ocean Johnstone uit Annapolis Valley, Canada, toen ze in mei met haar 19-jarige vriend in allerijl naar het ziekenhuis reed.

"Plots was er al dat water en bloed. En ja, de baby. Net voor de afrit naar het ziekenhuis. Ik heb de baby, ons dochtertje, dan in een dekentje gewikkeld. Eens aan het ziekenhuis, stond een medisch team al klaar om de navelstreng door te knippen", aldus de jonge vrouw nog op King County News.

4. Kleine Parker kon in februari 2017 zelfs niet wachten om zijn mama de auto te laten uitstappen in de buurt van het ziekenhuis. Moeder Lauren Strunk op nieuwswebsite US Magazine: "Toen we naar het ziekenhuis reden, merkte ik dat de baby zo snel mogelijk het levenslicht wilde zien."

Mijn man had intussen de juiste ingang van de spoeddienst gemist en probeerde te keren om de wagen op de parking geplaatst te krijgen. Maar ik kon niet anders dan roepen: "Noah, je moet de baby opvangen. Nu!" En dat deed hij." De baby kreeg alvast een gepaste naam, verwijzend naar de plaats waar hij geboren werd.

5. Lesia Pettijohn uit Houston, in de Amerikaanse staat Texas, wilde absoluut vermijden dat ze in de auto zou bevallen. Daarom maande ze in juli 2015 haar man aan om, toen ze voelde dat het zover was, onmiddellijk naar het ziekenhuis te rijden. Pettijohn op nieuwswebsite ABC13: "Ik flipte misschien wat meer dan nodig was, maar ik was bang. Ik wist namelijk niet of zijn ademhaling goed zou zijn of dat hij iets anders nodig had."

Toch slaagde ze er tijdens de bevalling, die volledig op beeld werd vastgelegd, in om rustig te blijven: "Toen zijn hoofd eruit was, duwde ik de rest er ook uit en pakte hem op. Toen moest ik bedenken wat ik moest doen. Mijn shirt was vrij lang, dus besloot ik hem daarin te wikkelen." De geboorte van zoontje Joshua werd  wereldwijd opgepikt.

Meest gelezen