Baby Trump, een yoga-sessie met Modi en betogingen: G20-top in Argentinië brengt hilariteit en ophef met zich mee

De meeste wereldleiders zijn ondertussen aangekomen in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires voor de G20-top die deze namiddag (half drie Belgische tijd) van start gaat. De minister-president van India, Narendra Modi, woonde zelfs al een yoga-sessie bij. Maar niet iedereen is even tevreden met de komst van de leiders. In de straten van Buenos Aires vinden dan ook heel wat betogingen plaats.

De Argentijnse overheden lijken zich in Buenos Aires op het ergste te hebben voorbereid. Op de hoek van elke belangrijke straat staan politiemensen opgesteld en sommige straten worden simpelweg geblokkeerd. Om moeilijkheden te voorkomen, hoeft een groot deel van de inwoners vandaag ook niet te gaan werken. Alles staat in de Argentijnse hoofdstad in het teken van de G20-top die straks officieel van start gaat.

Niet elke Argentijn is even enthousiast over de komst van de wereldleiders. Er is toenemende onvrede onder de bevolking wegens de economische crisis die dit jaar in het land uitbrak. Bij wijze van protest werd door verschillende burgerbewegingen de voorbije week dan ook een aparte "People's Summit" georganiseerd. De initiatiefnemers zeggen bang te zijn dat het beleid dat door het IMF en de andere wereldleiders aan Argentinië wordt opgelegd, niet in het belang is van de gewone burger. 

(Lees verder onder de afbeelding.)

Politiemensen stellen barrières op ter bescherming van de Saudische ambassade in Buenos Aires.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Ook tegen de komst van de kroonprins van Saudi-Arabië, Mohammed bin Salman, worden betogingen verwacht. Hij wordt namelijk door verschillende internationale inlichtingendiensten aangeduid als de mogelijke opdrachtgever van de moord op journalist Jamal Khashoggi. Uit voorzorg stelden politiemensen al barrières op in de straten richting de Saudische ambassade en werd de bewaking in de buurten rondom de ambassade serieus opgedreven.

Voorlopig lijken de verschillende betogingen niet uit te monden in problematische situaties. Naast de ernstige bezorgdheden die betogers wensen te uiten, wordt ook op speelsere wijze geprotesteerd tegen de komst van sommige leiders. Zo maakt de inmiddels welbekende "baby Trump"-ballon opnieuw zijn opwachting, waarvan eerder ook al exemplaren verschenen in onder meer Londen en Los Angeles.

(Lees verder onder de tweet.)

Yoga voor vrede

De komst van Indiaas minister-president Narendra Modi zorgde ook al voor enkele leuke beelden. Hij nam op de vooravond van de leiderstop in Buenos Aires namelijk deel aan een grote yoga-sessie "voor de vrede". Modi is een fervente yoga-liefhebber en riep in 2015 zelfs officieel 21 juni uit als de internationale "dag van de yoga". Volgens Modi zorgt yoga voor een "intieme connectie tussen de mens en geluk".

"Ik kwam hier enkele uren geleden aan, na meer dan 15.000 kilometer te hebben gereisd in meer dan 24 uur tijd", zei Modi. "En door jullie liefde en enthousiasme voel ik totaal niet dat ik buiten India ben." Hij beschreef yoga voort nog als een brug tussen India en Argentinië, "die de mensen van beide landen met elkaar verbindt."

Meest gelezen