Vrouw verliest oog, professor waarschuwt: "Spoel je lenzen nooit met kraanwater"

Een vrouw uit Essen is haar oog verloren door een parasiet in het kraanwater. Oogspecialisten van het UZA waarschuwen dragers van contactlenzen voor het risico.

"Drie jaar geleden ben ik gaan zeilen en ik had mijn lenzen nog in", vertelt Petra van Kalmthout in "Start Je Dag" op Radio 2 Antwerpen. "Nadien heb ik een douche genomen en waarschijnlijk liep het toen mis. Er is kraanwater tussen mijn oog en de contactlens beland. Daarin zit een parasiet die heel onschuldig is, behalve als hij zich op je oog kan nestelen." Voor Petra begon een lijdensweg van drie jaar inclusief mislukte hoornvliestransplantatie. Sinds twee weken heeft ze een kunstoog.

Pas op

"Dit is een zeldzaam verhaal", zegt diensthoofd oogheelkunde Carina Koppen van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. "Meestal zien we bacteriële infecties bij contactlensdragers. Maar als deze parasiet toeslaat dan lijdt de patiënt heel veel pijn en dat kan jaren duren."

Oppassen is de boodschap volgens professor Koppen. "De parasiet acanthamoeba zit in zee-, vijver- en kraanwater. Ga je zwemmen of douchen, doe je lenzen dan zeker uit. Je lenzendoosje en de lenzen zelf mag je ook zeker niet met kraanwater spoelen. Het gebeurt in ons land maar een paar keer per jaar dat mensen hun oog door de parasiet verliezen. Oogartsen herkennen de ziekte vaak moeilijk omdat ze zo zeldzaam is."

Meest gelezen