copyright ABC

Enige vleugelpiano in Gaza hersteld met Belgische steun

In 1998 schonk Japan een vleugelpiano aan een concertzaal in Gaza. Tijdens een Israelisch bombardement in 2009 raakte de piano zwaar beschadigd. Ook de concertzaal was half verwoest. De ruïne lag er jaren verwaarloosd bij, piano inbegrepen. Nu klinkt het mooie instrument weer als nieuw. 

Ons land heeft een goede reputatie opgebouwd als het over steun aan muzikanten gaat in oorlogsgebieden. Rudi Vranckx en Brahim brachten tweedehandse instrumenten naar Irak. Lokale muzikanten maakten er meteen een versie van "Imagine" op.  

Music Fund, de organisatie van Lukas Pairon, heeft ervaring met transport van instrumenten naar Gaza. Toen uiteindelijk de brokstukken van de half ingestorte concertzaal waren opgeruimd, vonden Palestijnse musici de piano. Ze brachten Pairon op de hoogte. Hij mobiliseerde een aantal deskundigen om de vleugel, de enige in Gaza, te onderzoeken, en te restaureren voor de, ook al enige, muziekschool van Gaza. Het langdurige delikate werk is nu tot een goed einde gebracht. Palestijnse pianisten en studenten kunnen weer hemelse klanken ontlokken aan het schitterende instrument. 

Meest gelezen