Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

"Fearless Girl" staart "Charging Bull" niet langer uitdagend in de ogen

"Fearless Girl", een standbeeld van een meisje in het financiële district in New York dat onversaagd "Charging Bull", het beeld van een aanvallende stier, aankijkt, krijgt een nieuwe, permanente locatie. Tegen het einde van het jaar siert ze de ingang van de New Yorkse beurs. Het standbeeld stond er nog maar 1,5 jaar en werd binnen de kortste keren enorm populair.     

"Fearless Girl", ("het onversaagde meisje", nvr) een bronzen standbeeld van een meisje met haar handen in haar heupen, haar kin omhoog, haar haren in de wind en een zelfverzekerde blik in haar ogen, sierde 1,5 jaar Bowling Green, een klein historisch park in het financiële district van Manhattan. Ze stond op enkele meters van het beroemde beeld "Charging Bull" ("de aanvallende stier", nvr) en keek het recht in de ogen.

Het beeld, gemaakt door Kristen Visbal, werd niet toevallig geplaatst op 8 maart 2017, Internationale Vrouwendag. Het ging om een initiatief van State Street Global Advisors, dat de gender- en loonkloof wilde aanklagen. Het vestigde er de aandacht op dat een kwart van de grootste bedrijven in de VS geen enkele vrouw in de raad van bestuur had.

Het was de bedoeling dat "Fearless Girl" slechts een maand zou blijven, maar ze was onmiddellijk razend populair. Elke dag poseerden honderden mensen bij het beeld. Burgemeester Bill de Blasio liet het daarom veel langer staan. Volgens hem bood "Fearless Girl" veel inspiratie aan vrouwen op een moment dat daar veel behoefte aan is. Hij verwees onder meer naar de verkiezing van Donald Trump en de grote protestmarsen van vrouwen die daarop volgden.

(lees verder onder de foto)

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Het standbeeld was echter niet bij iedereen populair. Zo zag Arturo Di Modica, die het beeld van "Charging Bull" maakte, "Fearless Girl" liever op een andere plaats. Volgens de beeldhouwer deed het meisje de boodschap van de stier teniet. "Charging Bull moet vrijheid, vrede, sterkte, kracht en liefde voorstellen. Door de manier waarop ze er nu staat, krijgt mijn beeld een heel negatieve dimensie", luidde het.

"Fearless Girl" is enkele dagen geleden in samenspraak met State Street Global Advisors en het stadsbestuur weggehaald. De grote publiekstoeloop elke dag vormde een veiligheidsrisico, zegt de stad. Tegen het einde van het jaar krijgt "Fearless Girl" een permanente stek enkele straten verder, aan de ingang van de New York Stock Exchange (de beurs, nvr).

Op de plaats waar "Fearless Girl" stond, is nu een plaat in de grond aangebracht, met de uitnodiging in haar voetsporen te blijven staan.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved
2017 Getty Images

Meest gelezen