Archiefbeeld ter illustratie.
Foto Kurt

Fregat Louise-Marie is weer thuis: "De kans is groot dat we frietjes eten"

Het Belgische fregat de Louise-Marie is weer thuis. Het militaire schip meerde vanochtend aan in Zeebrugge na een missie van bijna acht weken in de Baltische Zee. De bemanning heeft nu een lange vakantie in het verschiet.

Na een missie van bijna acht weken in de Baltische Zee is het militaire fregat Louise Marie weer in Zeebrugge. Voor de bemanning en hun familie is dat altijd een fijn weerzien, zegt commandant Kristof Van Belleghem in "De ochtend" op Radio 1.

"We hebben wel veel contact tijdens de periodes dat we op zee zijn. Dat is een stuk gemakkelijker geworden met de moderne communicatie. Maar nu kan je hen weer vastpakken en heel dichtbij zijn."

Betekent thuiskomen voor militairen ook frietjes eten? "Die kans is wel groot. Aan boord kunnen we ook soms frieten eten, maar op bewegende schepen is dat niet de meest veilige optie."

Oefening als statement

De voorbije missie startte met een grote NAVO-oefening in Noorwegen, met in totaal 50 schepen en 50.000 manschappen op het land. "Vervolgens hebben we met dat NAVO-eskader gepatrouilleerd in de Baltische zee, om onze bijdrage aan de NAVO bevestigen", zegt Van Belleghem.

Tijdens alle oefeningen en ontplooiingen in het voorbije jaar hebben we contact gehad met Russische eenheden die in de omgeving waren

Kristof Van Belleghem, commandant op de Louise-Marie

Volgens hem zijn zulke oefenmissies niet vrijblijvend. "Die oefeningen zijn er juist om aan te tonen dat we vrij kunnen beschikken over alle zeevaartroutes, zodat we ons overal ter wereld vrij kunnen bewegen. Die oefeningen zijn dus ook altijd een zeker statement voor het belang dat wij hechten aan vrije scheepvaart."

"Niet laten intimideren"

Vorige zondag nog werd het Belgische marineschip de Godetia nog geconfronteerd met gewapende Russische bommenwerpers die laag overvlogen. Geen uitzondering, zegt Van Belleghem. "Wij hadden dat de dag voordien ook meegemaakt. Wij zijn als fregat met onze radarsystemen wel iets beter uitgerust, waardoor we iets meer waarschuwingstijd krijgen. Wij beschikken ook over meer middelen om ons te verdedigen als dat nodig is."

Je ziet dat de Russische marine heel aanwezig probeert te zijn in internationale wateren

Kristof Van Belleghem, commandant op de Louise-Marie

Die Russische aanwezigheid is een constante, weet Van Belleghem. "Tijdens alle oefeningen en ontplooiingen in het voorbije jaar hebben we contact gehad met Russische eenheden die in de omgeving waren. Je ziet dat de Russische marine heel aanwezig probeert te zijn in internationale wateren, of dat nu de Middellandse Zee is of in het noorden van Noorwegen. Telkens moet je daar rekening mee houden." 

"Anderzijds trachten we als NAVO-schepen onze oefeningen zo goed mogelijk verder te zetten, omdat dat ook aangeeft dat we klaar zijn om met risicovolle omstandigheden om te gaan en dat we ons niet laten intimideren."

Leopold I

Maar nu dus eerst frietjes. En vakantie: "Volgende week zijn we nog een paar dagen op zee voor een opleidingscampagne. Nadien zijn we een viertal weken thuis."

Volgend jaar wordt het iets rustiger voor de bemanning van de Louise-Marie. "We hebben dan vooral opleidingen. De Leopold I, het andere fregat, zal onze operaties dan overnemen."

Herbeluister hier het gesprek met commandant Kristof Van Belleghem in "De ochtend":

Meest gelezen