Videospeler inladen...

Gentse coalitie is rond, Mathias De Clercq wordt burgemeester

In Gent hebben het kartel SP.A-Groen, Open VLD en CD&V na wekenlange onderhandelingen een raamwerk voor een bestuursakkoord bereikt. Mathias De Clercq (Open VLD) wordt de nieuwe burgemeester. De vier partijen hebben op een persconferentie het akkoord voorgesteld.

Op basis van de formateursnota van Filip Watteeuw (Groen) zijn 14 werven uitgewerkt waar het nieuwe bestuur wil aan werken. De Clercq en Watteeuw prezen elkaar ook voor de goede samenwerking bij de onderhandelingen.

In het nieuwe bestuur krijgt Open VLD naast de burgemeester twee schepenambten, Groen vier, SP.A twee plus de voorzitter van de gemeenteraad en CD&V 1.  Een tiende schepen wordt gedeeld door SP.A en Groen, die ieder drie jaar voor hun rekening nemen.

VIDEO: Bekijk hier de reactie van Mathias De Clercq en Filip Watteeuw in "Terzake"  (lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Bevoegdheden

De bevoegdheden zijn als volgt verdeeld over de verschillende partijen. Open VLD krijgt Economie, Ondernemen, Handel, Sport, Haven, Stadsplanning, Ruimtelijke ordening en Cultuur.

Groen krijgt Mobiliteit, Openbare werken, Architectuur, Stedebouw, Onderwijs, Opvoeding, Jeugd en werk, Milieu, Klimaat, Energie, Wonen, Personeel en Toerisme. De bevoegdheid Feesten en Facility Management wordt gedeeld met de SP.A.

De SP.A krijgt voorzitterschap  BCSD, Welzijn, Financiën, Openbaar groen, Beleidsparticipatie, Co-creatie en buurtwerk. CD&V neemt Burgerzaken, ambtenaar burgerlijke stand en protocol op zich. Tenslotte nemen Groen en Open VLD het voorzitterschap en ondervoorzitterschap van de gemeenteraad op zich. Groen start als eerste met de voorzitter.

Over de invulling van de namen van de schepenen is officieel nog niets geweten, maar een aantal namen lijken nu al vast te staan. Bij CD&V wordt lijsttrekker Mieke Van Hecke schepen in de nieuwe ploeg. Bij Groen zijn Filip Watteeuw en Elke Decruyenaere incontournable, bij SP.A Ruddy Coddens. Bij Open VLD vallen de namen van Christophe Peeters en Sofie Bracke. 

Bovendien moet het akkoord nog door de verschillende partijbesturen worden goedgekeurd.

Lange onderhandelingen

In de loop van de wekenlange onderhandelingen in  Gent kwamen twee blokken tegenover elkaar te staan. Aan de ene kant het kartel SP.A-Groen, dat bij de verkiezingen van zijn pluimen verloor, en aan de andere kant de grote winnaar Open VLD, dat zich vastklonk aan CD&V.

Grote vraag was daarbij wie de nieuwe burgemeester zou worden: Mathias De Clercq of Filip Watteeuw (Groen).  Het is dus uiteindelijk De Clercq geworden, maar de liberalen moeten het in ruil met minder schepenen doen.

CD&V-voorzitter Wouter Beke feliciteert Mieke Van Hecke om de christendemocraten na 30 jaar oppositie weer in het stadsbestuur te krijgen. De lijsttrekker van de N-VA, Anneleen Van Bossuyt, feliciteert De Clercq en zegt er naar uit te kijken om de volgende zes jaar kritisch, rebels en constructief oppositie te voeren.

Meest gelezen