Videospeler inladen...

Mogelijks gegevens van 500 miljoen mensen op straat door datalek binnen Marriott-hotelketen

Door een datalek zijn mogelijk gegevens van 500 miljoen gasten van Starwoord Internationaal, een dochtermaatschappij van hotelketen Marriott, gelekt. Het zou voornamelijk gaan om persoonsgegevens, geboortedata en contactgegevens. Mogelijks zijn ook bankgegevens en kredietkaartnummers gelekt.

"Het bedrijf ontdekte onlangs dat een derde partij zonder toestemming informatie had gekopieerd en versleuteld, en stappen had ondernomen om die te verwijderen", stelt de Marriott-keten in een persbericht. "Op 19 november 2018 kon Marriott de informatie ontcijferen en vaststellen dat de inhoud afkomstig was van de gastenreservatiedatabase van Starwood."

Marriott is nog niet klaar met de identificiatie van de informatie, maar vermoedt dat tot zowat 500 miljoen gasten getroffen kunnen zijn die een reservatie bij Starwood hebben gemaakt. Van ongeveer 327 miljoen gasten omvatte de informatie combinaties van bijvoorbeeld namen, geboortedata, telefoonnummers, e-mailadressen en paspoortnummers.

"Voor sommigen bevat de informatie ook nummers en vervaldata van betaalkaarten", aldus de hoteluitbater, die ook opmerkt dat de betaalkaartnummers versleuteld waren via een bepaald systeem. Voor de ontcijfering daarvan zijn twee componenten nodig. Marriott kan tot op dit ogenblik niet uitsluiten dat beide componenten zijn ontvreemd.

Hoe weet ik of er data van mij gelekt is?

De gegevens van iedereen die tussen 2014 en vandaag een kamer boekte in een Sheraton hotel zijn mogelijks betrokken bij het lek. Marriott richtte een speciale website op waar mensen geïnformeerd worden over wat te doen om te controleren of hun gegevens gelekt zijn. Toezichthouders en justitie zijn ook ingelicht en de zaak wordt onderzocht.

Meest gelezen