Videospeler inladen...

Inbrekers zoeken iedere dag cash in leegstaande villa in Dilbeek: "Het lijkt op een slecht geschreven misdaadroman"

De politie in Dilbeek heeft de laatste dagen handen vol door hardnekkige geruchten over een leegstaand huis. Er zou veel geld verstopt liggen en bijna dagelijks proberen jongeren er in te breken. De voorbije dagen zijn tientallen inbrekers opgepakt, afgelopen nacht waren het er vijftig. "Het lijkt op een slecht geschreven romannetje met een hoog 1-aprilgehalte, maar voor onze mensen op het terrein is dit onhoudbaar", zegt burgemeester Willy Seghers (N-VA).

De politie van Dilbeek heeft sinds enkele dagen de handen vol met patrouilles bij een leegstaande huis in de Lenniksebaan. De buurtbewoners voelen zich niet meer veilig nu er bijna voortdurend jongeren rond het huis lopen in een poging om binnen te dringen.

"Het is een vreemd verhaal", vertelt burgemeester Willy Segers (N-VA). "Een goede maand geleden braken enkele jongeren in in het huis. Ze werden betrapt met een buit van ongeveer 850 euro en zijn opgepakt. We vermoeden dat toen het verhaal is ontstaan dat er nog veel geld zou liggen. Dat is een beetje een legende aan het worden, vooral op sociale media."

Sinds een tiental dagen proberen groepjes jongeren in te breken in het huis, "bijna dagelijks, zowel overdag als 's nachts. Ze komen van Brussel of verder weg. Sommigen komen daar zelfs met de taxi toe. Een hallucinant verhaal", zegt Segers. "Het is een kat- en muisspel voor de politie, want je moet mensen op heterdaad kunnen betrappen. Onlangs moesten we zelfs een helikopter inzetten om de buurt te verkennen."

Burgemeester: "Dit is onhoudbaar"

Het huis is intussen dichtgetimmerd om ongewenst bezoek buiten te houden. De politie plaatste ook al affiches met daarop de boodschap "Politie Dilbeek kijkt mee". Zo willen ze inbrekers afschrikken, maar voorlopig zonder veel resultaat.

De voorbije weken zijn meer dan 80 mensen opgepakt, afgelopen nacht waren het er volgens Segers zelfs 50. "Er zijn daarbij een aantal gerechtelijke aanhoudingen, daar gaat het parket zich nu verder over moeten buigen." Twee minderjarigen werden al geplaatst in een instelling in Everberg. 

"Onze politie krijgen hulp van naburige politiezones, maar het neemt wel heel rare proporties aan. We hopen hier samen met het parket snel een einde aan kunnen te maken. Het leest als een slecht geschreven romannetje met een hoog 1-aprilgehalte, voor onze mensen op het terrein is het al meer dan 10 dagen zware kost. Dit is onhoudbaar."

Na overleg met politie en parket is nu beslist om het huis wellicht af te breken. Dat liet de familie van de eigenaar weten. 

Bekijk hier het item uit het Journaal van 13 uur

Videospeler inladen...

Meest gelezen