Videospeler inladen...

Ish Ait Hamou en Iwein Segers debuteren op Kortfilmfestival Leuven

Dit weekend gaat in Leuven de 24ste editie van Kortfilmfestival van start. Het rijke programma omvat filmwerk uit binnen- en buitenland: zo is Polen het Land in Focus, om de honderdste verjaardag van de herwonnen onafhankelijkheid van het land te belichten. Actrice Maaike Neuville en componist Raf Keunen, die beiden gevierde kortfims op hun palmares hebben staan, zijn de Artists in Focus. Het evenement wordt al eens omschreven als "de belangrijkste filmtalentenjacht" van het land. Goed nieuws voor twee debutanten in de Vlaamse competitie: choreograaf-schrijver Ish Ait Hamou met "Klem" en komiek Iwein Segers met "Operatie Kazuifel - de film".

Het festival opent zaterdagavond met "Klem" van Ish Ait Hamou. Het is een 14 minuten durende verfilming van zijn eigen novelle "Als je iemand verliest die je niet kan verliezen" uit 2016: het verhaal van een toevallige ontmoeting op de trein tussen een chirurg, Els (rol van Veerle Dobbelaere), en een Palestijnse vluchteling, Sulayman (rol van Nasrdin Dchar). 

"Het gesprek dat zich ontwikkelt, zal grote impact hebben op hen beiden," zegt Ish Ait Hamou. "Het zijn allebei mensen die zwaar getekend zijn door het leven. Toen ik het boek schreef, was ik bezig met taboes doorbreken over psychische problemen. Soms gaat het niet goed in het leven, en dan is kunnen praten van cruciaal belang. Of dat nu met iemand professioneel is, of met vrienden, of in dit geval met iemand die je niet kent."

(lees verder onder de trailer van "Klem")

Videospeler inladen...

Creatieve duizendpoot

"Klem" krijgt de eer om het belangrijke Leuvense Kortfilmfestival te openen. "Dat betekent wellicht heel veel," zegt de debuterende regisseur, "al weet ik weinig af van dat circuit van festivals. Ik hoor van veel mensen dat deze selectie echt wel een springplank kan zijn voor de carrière van de film, en dat voelt heel fijn."

Voor Ish is het regisseren een logische volgende stap in zijn carrière: "Zoals veel mensen van mijn generatie ben ik opgegroeid met TV-series en films. Alles wat ik tot nu toe gedaan heb, is verhalen vertellen: of het nu dans is of het regisseren van theater of het maken van TV-reeksen. Met elk boek dat ik geschreven heb, droomde ik al van dat te verfilmen. Dit derde boek leende zich daar perfect toe."

Het mooiste aan regisseren is niet het draaien, wel het brainstormen, en de gesprekken met de acteurs

Honger naar meer

"Ik heb geen opleiding gevolgd, maar alles ligt in het verlengde van mekaar," zegt Ish nog. "Niet alles was nieuw voor mij, na mijn werk als regisseur en choreograaf in het theater. De drempel was daardoor lager, en het is vooral belangrijk om je dan te omringen met professionele mensen."

Het teamwork op de filmset, daar kijkt Ish met warme gevoelens op terug: "De mooiste herinnering is niet het draaien, wel het brainstormen over het verhaal, en de gesprekken met de acteurs." Dat smaakt naar meer? "Absoluut. Ik heb ideeën voor een langspeelfilm en een fictiereeks. Ik heb in mijn agenda voor 2019 tijd gemaakt om aan die scenario's te werken."

Iwein Segers debuteert met "Operatie Kazuifel"

Ook Iwein Segers debuteert op het Kortfilmfestival. "Operatie Kazuifel - de film" schreef en regisseerde hij samen met Niels Snoek. Het even hilarische als veelzeggende verhaal is gebaseerd op ware feiten en gaat over de Vlaamse Militanten Orde

Dat VMO was een Vlaams-nationalistische vereniging die na WOII clandestien aan het werk bleef. In 1973 gingen acht militanten (in de film zijn het er vier) het lichaam van priester en beruchte collaborateur Cyriel Verschaeve opgraven in Oostenrijk, om hem opnieuw te begraven in het West-Vlaamse Alveringem. In de 20 minuten durende kortfilm zien we de beelden die het VMO zogezegd zelf heeft gemaakt van die "Operatie Kazuifel".

(lees verder onder de trailer van "Operatie Kazuifel")

Videospeler inladen...

Extreme ideologie

"Ik kende dat verhaal over die opgraving," zegt Iwein Segers, die zelf ook meespeelt als één van de vier stuntelende VMO-militanten (links op de foto). "Ik heb vier jaar geleden een huisje van mijn overleden mama geërfd in Veurne. Dat ligt naast Alveringem waar Verschaeve nu ligt begraven onder een laag beton. Ik ben die geschiedenis dan letterlijk en figuurlijk beginnen uitspitten."

Het is een verhaal relevant voor deze tijd, redeneert Segers, omdat hij zich zoals vele anderen zorgen maakt over de verrechtsing in Europa en Amerika. "Maar in alle extreme ideologieën, of die nu rechts of links zijn, zit ook veel humor in," verklaart de regisseur de absurde toon van de film. “De onderliggende boodschap luidt: welke ideologie we ook zijn toegedaan, we zijn allemaal op zoek om ergens bij te horen. Al is het natuurlijk beter om dat bij de Chiro of de scouts te doen in plaats van bij extreemrechts." (lacht)

In alle extreme ideologieën, of die nu rechts of links zijn, zit veel humor

Plannen voor langspeelfilm en webserie

Hoe kijkt Segers terug op zijn eerste job als regisseur? "Het is enorm goed meegevallen. Wat een supergevoel om met zo’n hele ploeg aan hetzelfde zeel te trekken. Het was precies alsof ik op een Chirokamp was terechtgekomen, waar we dan wel met kunst bezig waren. Fantastisch, zeker omdat er ook goed eten werd geserveerd op de set."

Wat zijn de verdere ambities als regisseur? "Ik begin op dit eigenste moment aan een scenario te schrijven voor een langspeelfilm, die verder surft op het verhaal van "Operatie Kazuifel". En ik broed ook op een webserie, over de teloorgang van het métier van ouderwets radio maken. Film maken kost natuurlijk heel veel geld, dus duimen dat er een mecenas opstaat."

VIDEO: bekijk hieronder de reportage over "Klem" uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen