Groen wil VN-klimaattop naar België halen

Oppositiepartij Groen en zusterpartij Ecolo willen dat ons land volgend jaar de jaarlijkse VN-klimaatconferentie organiseert, de COP25. Dat schrijft De Standaard. Normaal zou die klimaattop in 2019 in Brazilië plaatsvinden, maar de recent verkozen rechts-populistische president trok die kandidatuur in.

Volgende week gaat in de Poolse stad Katowice de VN-klimaatconferentie van dit jaar van start. Ook voor volgend jaar was er al een locatie vastgelegd: Brazilië. Maar nu dat land zijn kandidatuur heeft ingetrokken zijn de Verenigde Naties op zoek naar een nieuwe locatie.

Groen en Ecolo vragen de federale regering om de klimaattop naar Brussel te halen.  "Als Europa en ons land het eindelijk menen met de intenties om de klimaatproblematiek echt ernstig  te nemen en nu in daden te gaan omzetten, denk ik dat we de COP25 het beste in ons land kunnen laten doorgaan om zo te tonen dat het ons menens is", zegt Groen-voorzitter Meyrem Almaci.

"We kunnen wel veel kritiek hebben op mensen als Trump en Bolsonaro als Trump en ecologische bewuster lijken dan hen, actie ondernemen is nog iets anders", stelt Almaci.

Evident zal het organisatorisch allicht niet zijn om de klimaattop naar hier te halen. "Maar na alle jaren talmen is het misschien eens het moment om er echt op in te zetten", aldus de voorzitter van Groen.

Meest gelezen