Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Krachtige aardbeving treft Alaska: veel schade aan gebouwen en wegen

In Alaska heeft de aarde gebeefd met een kracht van 7.0. Meteen daarna volgde nog een lichtere schok van 5.8. Het epicentrum lag op twaalf kilometer ten noorden van de grootste stad Anchorage. De bevingen deden zich voor op een diepte van 43 kilometer. Voorlopig zijn nog geen doden of zwaargewonden gemeld.

Aanvankelijk werd een tsunami-alarm afgekondigd voor de zuidkust en het eiland Kodiak, tegenover de zuidkust van Alaska. Maar dat is al snel weer afgeblazen. In Anchorage zelf, de grootste stad van Alaska, veroorzaakte de aardbeving paniek bij de zowat 300.000 inwoners. Mensen liepen de straat op, op sociale media werden meteen foto's gepost van schade aan wegen en gebouwen.

Mensen getuigen over spiegels en foto's die van de muren vielen, de elektriciteit die uitviel, aquariums die uiteen spatten. Alles wat niet stevig vasthing, is kapot. Maar voorlopig zijn nog geen doden of gewonden gemeld. 

Alaska is wel een en ander gewend als het op aardbevingen aankomt. Elk jaar doen zich gemiddeld 40.000 bevingen voor. De allerzwaarste ooit was op 27 maart 1964. Toen beefde de aarde vier en een halve minuut lang met een vernietigende kracht van 9.2, de zwaarste aardbeving in de Amerikaanse geschiedenis. De beving en de daaropvolgende tsunami kostten het leven aan 130 mensen.

FOTO: schade aan de universiteitsbibliotheek in Anchorage
AFP or licensors

Meest gelezen