Lichttunnels of gratis musea? Hier kunt u dit weekend terecht voor een culturele trip

Op verschillende plaatsen in ons land vinden dit weekend uiteenlopende culturele activiteiten plaats. Chef Cultuur van VRT NWS Joris Vergeyle lijst ze voor u op.

AUDIO (her)beluister hier het gesprek uit "De ochtend": 

Vandaag start het Kortfilmfestival Leuven. Nog tot 8 december kunt u de druilerige dagen vergeten en genieten van binnen- en buitenlands filmtalent.

Gevestigde waarden staan er naast nieuwkomers zoals Ish Ait Hamou en Iwein Segers, zoals u in het artikel hiernaast kunt lezen. 

GANDA (zonder ham)

Voor de 39e keer kunt u in Gent dit weekend een wandeling maken langs 23 galerieën, dankzij GANDA (Gent, ANtiek, Design en Arts). Wat ooit begon als de "Opendeurdagen van de Gentse antiquairs" is uitgegroeid tot een wandelroute langs verschillende winkels en galerieën. U kunt starten waar u wilt, en zo een parcours volgen langs antiekhandelaars, juweliers en kunstenaars. 

Lees verder onder de stadsplattegrond:

GANDA wandeling

Noteer ook alvast de Gentse museumnacht, nu donderdag 6 december. Tot 1 uur 's nachts zijn 8 musea in Gent gratis te bezoeken. Dansen in de zalen is toegelaten.

Winterpret van Hasselt tot Oostende

Hoewel Sinterklaas nog rondwaart, valt ook de schaduw van de kerstboom voorzichtig over het land. Dit weekend opent Winterpret in Brussel met eregast Finland en ook in Oostende en Hasselt dromen ze al van een witte kerst. 

In Oostende kunt u tijdens deze kerstperiode elke dag 4 keer het klank- en lichtspel meemaken in de Adolf Buylstraat. Daarvoor zijn er - we hebben ze zelf niet geteld - 232.500 lichtjes geïnstalleerd in een tunnel van bijna 200 meter lang. Natellen kan nog tot 6 januari. Ook Hasselt transformeert tot het einde van de kerstvakantie in Winterland. Geen visum nodig, iedereen is welkom. 

Gent en Antwerpen wachten geduldig tot Sinterklaas de plaat poetst, daar start de winterpret volgend weekend. Kortom, kansen genoeg om ergens in december een glas glühwein te (veel te) drinken.

Dossinkazerne gratis toegankelijk

De Dossinkazerne in Mechelen bezoeken is geen pretje, maar wel noodzakelijk. Het "Museum over Holocaust en Mensenrechten" is dit weekend zelfs helemaal gratis toegankelijk, omdat de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens in december 70 jaar wordt. Ook de huidige tentoonstelling "Holocaust en strips" kunt u dit weekend vrij bezoeken. Er zijn vandaag en morgen extra activiteiten, zo kunt u zelf een stripverhaal proberen te ontwerpen.

Huis der Kunsten weer open

In Schaarbeek gaat het Huis der Kunsten weer open, na een lange restauratie. Stel u een half verborgen stadspaleis voor met oude luchters, waar u vandaag en morgen mag ronddwalen. Morgen is er zelfs taart voorzien. Smakelijk!  

Meest gelezen