"Lucy was een manipulatieve sekspop, een rol die me op het lijf geschreven was"

Een kleine opdonder, altijd sexy gekleed, haar rondingen accentuerend, liefst op hoge hakken maar cowboylaarzen mochten ook, en een volumineuze blonde haardos. Als een mini-Mae West bracht Lucy Ewing in de tv-serie "Dallas" meer dan leven in de brouwerij op de Southfork Ranch, vooral tot ongenoegen van de immer onberekenbare J.R. Het was een rol die blijkbaar op het lijf geschreven was van Charlene Tilton, die vandaag 60 wordt.

"Dallas", waarvan de eerste aflevering uitgezonden werd in 1978, was wereldwijd immens populair en de perikelen van de familie Ewing gingen er als zoete koek in bij de kijkers. Daarbij was een speciale rol weggelegd voor Lucy Ewing, dochter van zwarte schaap Gary, broer van J.R. en Bobby. Lucy hield nooit een blad voor de mond en dat leverde soms bitsige tv-confrontaties op. Het was Charlene Tilton, 1m50 groot, die die rol met bravoure invulde. Ze was nochtans pas 17 toen ze voor de rol van Lucy auditie deed.

Charlene Tilton: "Ik was een kind dat veel tijd alleen doorbracht. Je kon me dus vaak terugvinden in een of andere straat in Hollywood, waar ik opgroeide. Ik passeerde dan al die grote opnamestudio’s. Voor school ging ik aan hun ingangspoorten staan om te zien wie er binnenging. Ik droomde dat ik daar ook zou kunnen binnengaan. Dat ik zou kunnen werken in zo’n studio." ("Oprah: where are they now?", mei 2015)

"Ik had altijd het gevoel dat men iets magisch produceerde in die opnamestudio’s. Daarom wilde ik er ook zo graag werken. Ik stond daar dan te kijken en wuifde naar de mensen die binnen- en buitenreden. Ik droomde hoe het aan de andere kant van de ingangspoorten zou zijn. Dat gevoel is nooit weggegaan, zelfs niet toen ik voor "Dallas" werkte. Zelfs dan kon ik nauwelijks geloven dat ik zelf die poorten binnenreed. Die verwondering is altijd gebleven." (Riveting Riffs Magazine, januari 2018)

"Toen ik de omschrijving van de rol van Lucy te lezen kreeg, was het onmiddellijk duidelijk dat die rol voor mij was. Lucy was mijn leeftijd, en ze was een manipulatieve kleine seksmaniak. Dat was mijn rol! Ik begreep onmiddellijk hoe ik die rol kon invullen." ("Oprah: where are they now?")

"Ik voelde dat die rol voor mij bestemd was, nog voor de producers dat wisten. Ik voelde onmiddellijk verbondenheid met die rol." (Riveting Riffs Magazine)

"Ik was vrij nieuw en moest alles nog leren. Maar ik werd heel goed opgevangen door onder meer Larry Hagman (J.R.), Jim Davis (Jock) en Barbara Bel Geddes die toch een Oscarnominatie achter haar naam had staan (voor haar rol in "I remember mama" uit 1948, nvdr). Ik heb de job dus mogen leren van de besten. Zij hebben me er doorheen gegidst en dat was mooi om mee te maken." (Riveting Riffs Magazine)

Lucy wist duidelijk de juiste snaren te raken. Zo werd bijvoorbeeld haar tv-huwelijk met Mitch Cooper, rol van Leigh McClosky, nog altijd een van de meest bekeken afleveringen ooit op de Amerikaanse televisie.

Ook de verhaallijn met een van haar andere vriendjes, Kit Mainwaring, rol van Mark Wheeler, die met Lucy ging trouwen maar moest toegeven dat hij homoseksueel was, ligt Tilton nauw aan het hart: "Die bekentenis was natuurlijk vernietigend voor die arme Lucy. Maar het was geweldig om die scènes daarrond te spelen. En de reacties waren overweldigend. Je mag niet vergeten dat er toen nog geen Ellen DeGeneres-shows bestonden. Een dergelijk onderwerp was voordien nooit zo uitgebreid aan bod gekomen in primetime-televisie. Hier heeft "Dallas" echt wel een baanbrekende rol gespeeld. Het werd bovendien op een mooie en smaakvolle manier gebracht. Ronduit fantastisch was dat." (Ultimate Dallas, 2012)

Het succes van "Dallas" kon Tilton daarna niet meer evenaren. Ze legde zich bovendien meer toe op het acteren in theaterproducties ("I love doing theater"). In 2012 speelde ze wel nog mee in de vernieuwde "Dallas", maar na 3 seizoenen werd de stekker uit deze 'revival' getrokken. 

Tilton huwde 2 keer, onder meer met countryzanger Johnny Lee, en heeft 1 dochter. Na het plotse overlijden van haar vriend Cheddy Hart in 2009 begon Tilton zich in te zetten rond de problematiek van het autisme en werd ze zelfs ambassadrice van "Actors for autism", dat onder meer geld inzamelt om workshops te organiseren voor jongeren en volwassenen met autisme.

En vandaag mag ze dus 60 kaarsjes uitblazen.

Meest gelezen