Nobelprijswinnaar Mukwege in Brussel: "Ik zie geen voorbereiding voor transparante en vrije verkiezingen, integendeel."

Op tien december krijgt de Congolese gynaecoloog Denis Mukwege de nobelprijs voor de vrede. Vandaag werd hij al in de bloemetjes gezet in het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel, dat een vriendschapsband heeft met het Panzi-ziekenhuis in Bukavu waar Mukwege werkt. Maar eerst deed Mukwege wat hij dagelijks doet: vrouwen herstellen.

Het is geen fraai zicht, de gehavende onderkant van de Somalische Khadija. De 39-jarige asielzoekster werd als kind besneden, daarna uitgehuwelijkt en tijdens haar derde zwangerschap van de zes ook nog eens met geweld verkracht door een onbekende. Haar genitaliën en anus waren vernietigd, ze stonk voortdurend naar urine en uitwerpselen en werd een van de vele  wanhopige, verstoten vrouwen.

Tot ze vanmorgen door de chirurgische ingreep van dokter Mukwege en zijn Brusselse collega Guy-Bernard Cadière (foto onder) een nieuw leven kreeg. De chirurgen herstelden haar onderbuik met een kijkoperatie. Dokter Cadière gaat regelmatig op werkbezoek in het Panzi-ziekenhuis in Bukavu. Dankzij die gedeelde expertise en de nieuwste wetenschappelijke methodes zoals de laparoscopie (een kijkoperatie in de buikholte), is dat ziekenhuis een referentie voor heel Congo geworden. 

De nobelprijs voor de verkrachte vrouwen

Dokter Denis Mukwege heeft de nobelprijs voor de vrede gekregen voor zijn niet aflatende inzet voor de verkrachte vrouwen in het oosten van Congo de voorbije twintig jaar. Meer dan 40.000 van hen heeft hij al geopereerd, velen waren er al even erg aan toe als Khadija.

Toen de prijs bekend raakte, zag je Mukwege dansen tussen de patiëntes in het ziekenhuis. Er steeg een geweldig gejuich en gezang op. "Ik draag de prijs op aan die vrouwen", zegt dokter Mukwege. "Zij vechten elke dag tegen de barbaarsheid, zij vechten elke dag tegen de gruwel". 

Van de Congolese overheid kreeg dokter Mukwege geen felicitaties. Zij zien hem als de luis in de pels. De man die niet te beroerd is om wantoestanden aan te klagen en de overheid ter verantwoording te roepen.

Die vrouwen hebben recht op waardigheid en bescherming. Dat zij die hen geen bescherming geven, ons bekritiseren, houdt ons niet tegen om ermee door te gaan.
Denis Mukwege, gynaecoloog en nobelprijswinnaar

Bang voor de verkiezingen

Intussen is de situatie in het Congo aan het verergeren, zegt dokter Mukwege. "Sinds de verkiezingen in 2016 werden afgeblazen, zien we een toename van het geweld op vrouwen, maar ook op kinderen en zelfs baby's." (onder: strijder van ADF, in de streek van Beni in Noord-Kivu)

AFP or licensors

Dokter Mukwege ziet de verkiezingen die gepland zijn op 23 december, met een bang hart tegemoet. Hij ziet steeds meer gewapende groepen opereren, ook uit het buitenland. Hij ziet dat de logistieke voorbereiding van de stembusgang met militairen gebeurt en niet met burgers. Dat belooft volgens hem niet veel goeds. 

"De mensen willen vrije, transparante en geloofwaardige verkiezingen, maar ik zie het tegenovergestelde op ons afkomen.  Er wordt repressie voorbereid, en aangezien we niet in oorlog zijn met een ander land, zie ik de militaire versterkingen een oorlog aankondigen tegen het volk zelf.  En het volk heeft al lang genoeg van oorlog en geweld. "

Meest gelezen