Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Oekraïense mariniers gearresteerd,  G7-leiders roepen op tot vrijlating

De 24 Oekraïense mariniers, die zondag zijn opgepakt door Russische grenswachters na het incident in de Zee van Azov, zijn officieel gearresteerd. 21 van hen zijn verplaatst naar een gevangenis in Moskou. De landen van de G7 hebben in een verklaring opgeroepen tot hun vrijlating. De voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk spreekt over sancties tegen Rusland. 

Alle 24 bemanningsleden van de 3 Oekraïense schepen, die zondag betrokken waren in het conflict aan de Straat van Kertsj, zijn voor 2 maanden gearresteerd. Zij wachten nu hun rechtzaak af en zijn in de tussentijd verplaatst naar de Lefortovo-gevangenis in Moskou. De 3 mariniers die gewond raakten tijdens de aanvaring met de Russische grenswachters, zijn overgeplaatst naar een ziekenhuis in Moskou. 

Volgens Russische persbureaus worden allen verdacht van illegale grensoverschrijding, waar een gevangenisstraf van maximaal zes jaar op staat.

Hoe reageert de wereld?

Het incident aan de Straat van Kertsj blijft veel internationale aandacht krijgen. De leiders van de G7-landen riepen eerder vandaag op tot de vrijlating van de mariniers en hun schepen. Zij lieten in een verklaring weten dat "ze erg bezorgd zijn om over de Russische acties tegen Oekraïne in de Straat van Kertsj en omliggende wateren". De G7 landen bestaan uit het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, de Verenigde Staten, Canada en de Europese Unie.

Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens eist van Rusland een verklaring over de gebeurtenissen aan de Straat van Kertsj en wilt informatie over de toestand van de 24 Oekraïense mariniers, met name over de 3 gewonden. Deze gegevens wilt het Hof voor 3 december van Rusland krijgen. 

De voorzitter van de Europese Raad Donals Tusk liet op Twitter alvast weten dat hij verwacht dat de sancties tegen Rusland vanaf december weer verlengd zullen worden. Eerder deze week verklaarde Tusk dat "Rusland moet stoppen met Oekraïne te provoceren".

De Amerikaanse president Donald Trump had eerder deze week zijn meeting met Russische president Vladimir Poetin op de G20-top in Argentinië afgezegd. Dat was een direct gevolg van de oplopende spanningen tussen Rusland en Oekraïne.  

De Russen zijn niet meer welkom

Vandaag heeft de Oekraïense grenswacht beslist dat Russische mannen tussen 16 en 60 jaar niet meer welkom zijn in Oekraïne. "Vanaf vandaag hebben buitenlanders, in de eerste plaats Russen, een beperktere toegang tot Oekraïne. Russische mannen van zestien tot zestig jaar oud zijn verhinderd Oekraïne binnen te komen", zo meldt Pjotr Tsigikal, hoofd van de Oekraïense grenswacht.

Meest gelezen