Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Het beste uit "Over eten": Over oude en nieuwe balletjes in tomatensaus. Danira leeft 3 weken op shakes. En eten is rekenen bij Lize Spit 

Kant-en-klaarmaaltijden, ze zijn snel en gemakkelijk, maar zijn ze ook gezond? "Over eten" doet de test. Drinken we in de toekomst onze maaltijden? Danira leeft drie weken op shakes. En Kobe gaat op bezoek bij schrijfster én diabetespatiënte Lize Spit. Of hoe eten vooral rekenen wordt. 

Kant-en-klare maaltijden zijn vandaag niet meer weg te denken uit de supermarkten. Je kan ze omschrijven als "industrieel bereide voedingsmiddelen die de consument tijd, werk en denkwerk besparen over de vraag wat te eten", legt sociologe Sarah Daniëls uit, die een doctoraat schreef over kant-en-klare voeding.

De invulling van wat kant-en-klaar is, blijft echter evolueren. Zo zouden ze in de jaren vijftig heel veel dingen die we nu als evident beschouwen, kant-en-klaar genoemd hebben, zoals een brood van bij de bakker bijvoorbeeld. Of, ja ook, een theezakje.

VIDEO: "1950 is beginpunt van kant-en-klaarmaaltijden"

Videospeler inladen...

De supemarkten liggen vol met kant-en-klaarmaaltijden, zoals lasagnes, pizza's, balletjes in tomatensaus, enzovoort. De vraag is of die kant-en-klare gerechten wel zo gezond zijn. Kobe trok naar voedingsfabrikant Culinor in Gent. Elke dag gaan hier zo'n 50.000 kant-en-klare maaltijden de deur uit. Kobe proefde er de balletjes in tomatensaus. Twee keer. Het huidige recept en dat van 15 jaar geleden. Welk recept is het lekkerst? Maar vooral: welk recept is het gezondst?

VIDEO: "Vroeger waren onze producten veel zouter, veel vetter en bevatten ze meer suiker"

Videospeler inladen...

Twee derde van kant-en-klare maaltijden is vrij gezond

De balletjes in tomatensaus van Culinor zijn dus gezonder geworden met de jaren. Kan dat ook gezegd worden van andere kant-en-klaarmaaltijden? Samen met het Vlaams Instituut Gezond Leven deed "Over eten" de test. Het Instituut Gezond Leven berekende voor 100 kant-en-klaarmaaltijden van verschillende merken en uit verschillende supermarkten de nutriscore. En wat bleek: twee derde van de onderzochte kant-en-klare maaltijden bleek redelijk gezond te zijn.

VIDEO: "Kant-en-klaarmaaltijden niet altijd ongezond, maar eet ze niet elke dag"

Videospeler inladen...

In de magnetron gaan alle vitaminen kapot: mythe of waarheid?

Kant-en-klaarmaaltijden hoeven we maar uit de koelkast te nemen en op te warmen in de magnetron. En klaar is Kees! Maar je kan ook verse groenten in de magnetron klaarmaken. Al heeft ook de magnetron net als kant-en-klaarmaaltijden een niet zo goede reputatie. Door de straling zouden er namelijk nog maar weinig vitaminen overblijven, wordt wel eens gezegd. Klopt dat?

Videospeler inladen...

Snel, sneller, snelst: drinken we in de toekomst onze maaltijden?

Kant-en-klare maaltijden kunnen dus soelaas bieden als u niet al te veel tijd heeft om te koken. Maar het kan nóg sneller: met vloeibare voeding bijvoorbeeld. All-in-oneshakes waarin alle noodzakelijke voedingsstoffen zitten, zoals vitaminen, mineralen, vezels, proteïnen en koolhydraten.

Kobe trok naar het Amsterdamse bedrijf Jimmy Joy, waar ze zulke shakes maken. Geen gemalen groenten in hun shakes, maar wel "pure vitaminen en mineralen met 100 procent voedingswaarde en zo min mogelijk andere dingen". "Het gaat er om zo efficiënt mogelijk te eten", zegt shakefabrikant Joey van Koningsbruggen.

VIDEO: "Alles kun je in poedervorm krijgen"

Videospeler inladen...

Kobe heeft inspiratie opgedaan in Amsterdam en komt terug met een opdracht voor Danira: drie weken lang op vloeibare voeding leven. In het begin lijkt het gemakkelijk - wat poeder mengen met water en je eten is klaar - maar al gauw speelt de eentonigheid haar parten en snakt Danira naar wat vaste voeding.

VIDEO: "De psychologische factor is de lastigste"

Videospeler inladen...

Na drie weken trekt Danira opnieuw naar de dokter en ze stelt er vast dat haar gezondheid er allerminst op is achteruitgegaan. Met andere woorden, leven op shakes en gezond zijn, het kan.

Of we daarom met zijn allen zullen overschakelen op vloeibare voeding, is maar de vraag. Want eten is zoveel meer dan de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen. Eten is ook sociaal contact, bijvoorbeeld. Genieten, tijd met mensen doorbrengen. Op restaurant bijvoorbeeld. Wat als... ook daar shakes op tafel zouden komen? "Over eten" voerde een klein verborgencamera-experimentje uit.

VIDEO: "Ik kan dit niet opdrinken, mijn hersenen blokkeren"

Videospeler inladen...

De weg van toast

De feesten zijn niet zo veraf meer en de kans is reëel dat u voorafgaand aan de kerstmaaltijd toastjes als aperitief zult serveren. Of het de toastjes uit de volgende reportage zullen zijn, is minder zeker. Want het ene toastje heeft al verrassender ingrediënten dan het andere. De weg terug van toast tot... 

Videospeler inladen...

Schrijfster Lize Spit heeft diabetes: "Bij elke hap nadenken"

Haar debuutroman "Het smelt" was een schot in de roos, maar schrijfster Lize Spit heeft zelf ook een interessant (eet)verhaal. Spit heeft diabetes type 1 en dat betekent dat ze heel goed moet letten op wat ze eet. Afwegen, rekenen en constant de bloedsuikerspiegel in de gaten houden.

VIDEO: Voor het eten pompt Lize Spit insuline in haar lichaam

Videospeler inladen...

Diabetespatiënten hebben het niet onder de markt. Ze moeten er niet alleen op letten dat ze niet te veel koolhydraten binnenkrijgen, soms kunnen ze een suikerdip krijgen en hebben ze er net nood aan. Eigenlijk moeten ze bij elke hap nadenken wat ze precies aan het eten zijn, legt Isabeau Geens (diëtiste aan het UZ Leuven) uit. 

VIDEO: "Diabetespatiënten mogen koolhydraten eten, maar moeten goed opletten"

Videospeler inladen...

's Middags op het menu bij Lize Spit: een vreemde, welriekende salade. Niet meteen het favoriete gerecht van Kobe.

VIDEO: "Ja, het ziet er vies uit en het stinkt ook een beetje"

Videospeler inladen...

De volledige reportage over Lize Spit kunt u hieronder zien in de integrale uitzending.

Bekijk de volledige uitzending:

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen