AFP or licensors

Merkel mist door defect aan vliegtuig start G20-top, Macron ontmoet Saudische kroonprins

De Duitse kanselier Angela Merkel zal de opening van de G20-top in Buenos Aires, Argentinië, niet kunnen bijwonen. Haar regeringsvliegtuig moest wegens een technisch defect rechtsomkeer maken. De bondskanselier zou vandaag met een lijnvliegtuig vanuit Madrid naar Argentinië vliegen.

Het regeringsvliegtuig "Konrad Adenauer", een Airbus A340-300, moest al na één uur vliegen boven Nederland rechtsomkeer maken. Het landde veilig in Keulen. Een vlucht met een vervangingstoestel was donderdagavond niet mogelijk, bevestigde regeringswoordvoerder Steffen Seibert, omdat er geen vliegend personeel meer ter beschikking was.

Merkel, die vergezeld is door Duits minister van Financiën Olaf Scholz (SPD), brengt de nacht door in een hotel in Bonn. Vrijdagochtend vroeg reist ze naar Madrid, om van daaruit naar Buenos Aires te vliegen. Volgens haar woordvoerder zal nu gekeken worden in hoeverre de afspraken die Merkel in Argentinië gepland had, verplaatst kunnen worden.

Macron ontmoet Saudische kroonprins

De Franse president Emmanuel Macron heeft gezegd dat hij in de marge van de G20 de zaak-Khashoggi wil aankaarten bij de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman. Bij het begin van de top zal hij een coördinatievergadering met de Europese leiders organiseren.

Gevraagd naar de gevolgen van de moord op journalist Jamal Khashoggi, antwoordde de Franse president: "Ik zal ongetwijfeld de kans hebben om dit aan te kaarten bij de kroonprins in de marge van de top."

Hij eiste opnieuw "volledige duidelijkheid" over de zaak en stelde voor om de internationale gemeenschap te betrekken bij het onderzoek. "Ik zou willen dat het onderzoek volledige duidelijkheid brengt voor de familie en geliefden en voor de internationale gemeenschap", zei hij op een persconferentie.

De coördinatievergadering met de Europese landen wil hij "morgenochtend" houden, voor de start van de G20 in Buenos Aires. Bij de G7 van juni in Charlevoix (Canada) organiseerde hij ook al zo'n bijeenkomst, om de soms uiteenlopende standpunten van de Europese leiders op één lijn te brengen.

De Franse president verzekerde tot slot "continu" in dialoog te staan met de Amerikaanse president Donald Trump, met wie hij geen bilaterale ontmoeting zal hebben op de top. De betrekkingen tussen de twee leiders zijn wat bekoeld sinds de tweets van Trump op 11 november, waarin hij kritiek uitte op Macrons plannen voor een Europees leger. "Het probleem is dat Emmanuel last heeft van zeer lage populariteitscijfers in Frankrijk, 26 procent, en een werkloosheidscijfer van bijna 10 procent. Hij probeert gewoon van onderwerp te veranderen", klonk het toen.

Meest gelezen